През юли 2018 г. изследователи от научния институт „Карнеги“ откриха 12 нови спътника в орбитата на Валетудо – най-малката луна на Юпитер. Сега всички не имаме възможност да участваме в кръщаването на тези небесни имена.

Целият процес е изключително простичък. Достатъчно е да „туитнете“ предложенията си до акаунта @JupiterLunacy в Twitter и да обясните защо сте избрали конкретното име. Освен това трябва да включите и хаштаг #NameJupiterMoons. Не бързайте обаче – изискванията за име са доста стриктни. Крайният срок е 15 април.

Първо, името трябва да е герой или от римската, или от гръцката митология (в частност – потомци или любовници на Юпитер/Зевс). Спокойно – изборът е голям, тъй като Зевс определено не е стоял със скръстени ръце. За съжаление, името не може да е сходно с това на друг спътник или вече да принадлежи на някой астероид. Така че благодарение на факта, че Юпитер има доста спътници, както вследствие на склонността на астрономите да кръщават повечето космически обекти на герои от гръцките или римските митове, съществуват известни ограничения.

Можете да видите имената на астероидите тук и тук, както и имената на останалите спътници на Юпитер тук.

Източник: IFLScience