Сатурн е не само Властелинът на пръстените в Слънчевата система, но вече и планетата с най-голям брой спътници. Екип, ръководен от Скот Шепърд от университета „Карнеги Мелън“, обяви, че е открил 20 нови луни около планетата, което означава, че общият им брой достигна 82. На второ място по брой спътници се нарежда Юпитер със 79.

Всяка една от новооктритите луни е широка приблизително 5 км и се намира на значително по-голямо разстояние от планетата, отколкото Енцелад или Титан. Три от новите спътника са проградни – те орбитират в същата посока, в която се върти и планетата. Останалите 17 пък са ретроградни – т.е. орбитата им е обратно на ротацията на Сатурн. 

Ако имате желание, можете дори да участвате в кръщаването им.

Подобно на повечето космически обекти, спътниците на Сатурн са групирани и кръстени на имена от различни митологии. Външните луни са разделени на 3 групи – инуит, галски и скандинавски в зависимост от орбитата им. Две от проградните луни принадлежат към групата на инутите.
Ретроградните спътници пък принадлежат към една и съща група и те са със скандинавски имена. Последната проградна луна пък е част от галската група.


Източник: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute / Paolo Sartorio/Shutterstock

В тази връзка – всяка една от новите луни ще бъде кръстена на гиганти от една от тези три митологии (в зависимост от групата, в която се намират).

Източник: IFLScience