Дългият живот в Космоса на път към Марс ще направи екипажа по-податлив на паник атаки и амнезии заради влиянието на космическите лъчи на предаването на сигнали към мозъка. Това пишат учените, които публикуват резултатите от експерименти върху мишки в списанието "eNeuro", цитирани от БГНЕС.

"Открихме много сериозни промени в поведението на мишки и работата на мозъка им, след като бяха облъчени с реалистични дози неутрони. Ние сме първите, показали, че реализацията на плановете на НАСА за пътуване до Марс ще бъде свързана с повишен риск", каза Чарлз Лимоли от Калифорнийския университет в Ървайн (САЩ).

През последните години лекарите активно изучават последствията от продължителен престой в Космоса за човешкия организъм. Повечето от тези проучвания са проведени или на американски совалки, или директно на МКС, както и на редица руски биоспътници. Учените успяха да разкрият редица заплахи за здравето на бъдещите марсиански колонисти или изследователи на дълбокия Космос.

Така експериментите с мухи Drosophila показали, че дългият живот в нулева гравитация води до отслабване на вродения имунитет и прави насекомите уязвими към гъбички, а също така нарушава разчитането на редица гени. Освен това животът в Космоса ускорява стареенето на костния мозък вътре, в който се формират нови имунни клетки, а продължителното бомбардиране на мозъка с космически лъчи необратимо снижава IQ-то.

Изявленията от този вид, както отбелязват изследователите, често предизвикват много спорове, тъй като учените не наблюдават реалния ефект на космическите лъчи върху мозъка на хората или други бозайници, а много мощни лъчи на тежки или леки йони или други свръхчастици, имитиращи тяхното действие.