Преди 12 години потоци от водна пара, които се изстрелват в космоса през ледени пукнатини на южния полюс на Енцелад, замръзнала луна на Сатурн, бяха открити за първи път. И досега не бяха добре обяснени. Но определено подхранват надеждите на учени за откриване на живот извън Земята, и то в рамките на нашата Слънчева система.

“Откъде взима Енцелад поддържана енергия за тази хидротермална активност винаги е било мистерия. Но сега проучихме в детайли как структурата и състава на скалното ядро на луната играе ключова роля за генерирането на тази необходима енергия”, обяснява Гаел Шобле от университета в Нант във Франция. Според учените потоците се издигат от огромен подземен океан от солена вода, който лежи под ледената шапка, която покрива спътника. Дебелината на покривката е средно 25 км, но изтънява до около 1 км около полюса, където са наблюдавани изригванията.

“Топъл глобален океан на възраст то няколко милиарда години е прекрасно място за развиване на живот. На Земята е отнел само 640 милиона години за да се развие, имаме всички основания да смятаме, че на Енцелад може да се е развивал живот”, коментира Моника Грейди, външен на откритието учен.

Science Alert