InSight кацна успешно на Марс и изпрати първата си снимка!

26 ноември 2018 г., 22:15
6539

Космическият апарат InSight бе изстрелян на 5 май тази година. Неговото пътешествие (общо 205 дни) приключи днес. 

Снимка: Guliver / Getty Images

В 21:54 българско време сондата InSight кацна успешно в областта Елизиум на Червената планета и дори изпрати първата си снимка (виж по-долу), съобщиха от NASA. Образът й е малко мъглив (може би заради облака прах от кацането). На нея обаче ясно виждаме хоризонта на планетата.

Кацането представляваше кулминацията на т.нар. "7 минути на ужас", след като InSight (съкращение от Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) навлезе в атмосферата в 21:47 ч със скорост 19 800 км/ч и устоявайки на температури от порядъка на 1500°C.

С помощта на парашут сондата успя да забави малко падането през атмосферата, след което спомагателните двигатели се задействаха, за да намалят скоростта на космическия апарат до 8 к/ч. Накрая той успя да кацне успешно на повърхността на Марс в 21:54 ч земно (българско) време.

Оттук насетне сондата ще започне да разкрива тайните около образуването на Марс преди 4,5 млрд. години. Апаратът, тежащ 358 кг, буквално ще измерва пулса на планетата, която някога вероятно е изглеждала като Земята - с атмосфера и вероятно течаща вода на повърхността. С един от своите инструменти сондата ще се опита да измери вътрешната температура на планетата, като проникне на дълбочина 5 м.

Мисията на InSight, чийто бюджет е 1 млрд. долара, би трябвало да продължи около 1 марсианска година (т.е. 2 земни). 

Ключови думи:
Коментари