Преди известно време силен вятър се изви над платото Елизиум. Той образува малка вихрушка и раздвижи малките камъчета по повърхността на планетата. Освен това достигна и InSight – един скорошен гост на Марс.

Нещо повече – сондата на NASA успя да запише страничните ефекти от този вятър с помощта на своите два сензора. Сеизмометърът, който в момента се намира на борда й, но скоро ще бъде преместен на земята, улови вибрациите от слънчевите панели (те са едва доловими за човешкото ухо, ако слушалките ви имат добър бас). Сензорът за въздушното налягане също улови вибрациите – запис, който много повече се доближава до възприятието ни за звук.

Ето какво ви очаква във видеото по-долу:

1) Оригиналният запис на сеизмометъра (0:36 - 0:55).

2) Записът на сеизмометъра с две октави отгоре (0:55 - 1:10).

3) Записът на сензора за въздушно налягане, компресиран 100 пъти (1:10 - 1:39).

"Това, което чувате, е как вятърът духа в околността", коментира ДонБанфийлд, изследовател от университета "Корнел".

Звукът ви се струва извънземен? Прави сте. Въздухът на Марс е напълно различен спрямо този, който откриваме на Земята. Поведението му също е не по-малко странно. Въпреки че духа с 16-24 км/ч, звукът от него е едва доловим. За да го пригодят за човешкия слух, Банфийлд и екипа му са ускорили записа около 100 пъти. Т.е. последните 29 секунди са записани в рамкитена 48 минути на Червената планета.

Банфийлд се надява, че през следващите 2 години InSight ще успее да запише и други звуци - например експлодиращи метеори.

Източник: Popular Science