Оказва се, че инструмент, предназначен за засичането на сеизмична активност на Марс, притежава още една интересна способност – да открива изключително слабите трусове, образувани от метеорити, врязващи се в повърхността на Червената планета.

След като комбинират данни, събрани от спускаемия модул „ИнСайт“ на NASA, с информация от „Марс Риконъсънс Орбитър“, изследователите успяват да свържат трусовете с наскоро образувалите се кратери.

От една страна, това ще ни помогне да научим повече за процесите, които продължават да оформят геологията на Марс. От друга, откритието демонстрира, че събирането на сеизмични данни може да разкрие и информация, различна от целите на мисията.

Засечените сеизмични и акустични вълни са от поредица от сблъсъци през 2020 г. и 2021 г. Сателит в орбита около Марс потвърди местата на ударите, до 290 километра от апарата.

Източник: NASA/JPL/MSSS/U Arizona

Първият метеорит, за който е получено потвърждение, се е разпаднал на поне три части, като всяка от тях е образувала кратер на повърхността на Червената планета. На 11-секунден аудиозапис от този удар се чуват три звука, като единият наподобява този, издаван от метал при силно блъскане от вятър тук, на Земята.

"След тригодишното чакане "ИнСайт" да засече сблъсък, тези кратери изглеждаха красиви", казва в изявление Ингрид Добар от университета Браун, съавтор на статията, публикувана в списанието Nature Geoscience.

Екипът, ангажиран с "ИнСайт", очакваше апаратът да засече множество подобни сблъсъци заради близостта на Марс до астероидния пояс и рядката атмосфера на планетата. Вграденият френски сеизмометър на спускаемия модул може да е пропуснал сблъсъци заради пречещия шум от марсианския вятър или сезонни промени в атмосферата. Според NASA учените сега знаят какво да търсят, което вероятно ще доведе до увеличаване на засечените подобни звуци. 

Космическият апарат на NASA “ИнСайт” пристигна на Червената планета през 2018 г., за да изучава сеизмичните вълни и вътрешната й структура. Мисията му ще помогне на учените да разберат по-добре как са се формирали скалистите планети в Слънчевата система. 

Изследването е публикувано в Nature Geoscience.