През 2000 г. един турист се разхожда в близост до планината Фукан, Китай, когато се натъква на нещо впечатляващо - невероятна каменно-желязна метеоритна скала, натъпкана с кристали с форми, наподобяващи пчелна пита. Днес Фукан е най-известният метеорит в света, но какво го прави толкова специален?

Паласитен метеорит

Метеоритът Фукан принадлежи към рядък клас метеорити, известни като паласити (които преди са се наричали литосидерити). Те се характеризират с мрежи от желязно-никелов метал, в които са разположени кристали на силикатния минерал оливин. Когато бъдат нарязани и полирани, паласитите разкриват тази впечатляваща подредба на полупрозрачни кристали, които обикновено са зелени на цвят, но понякога имат ясно изразени жълти, кафяви или златисти оттенъци, които са резултат от изветрянето по време на престоя им на Земята.

Първоначално имената на тези метеорити са дадени от Петер Симон Палас, немски лекар и естествоизпитател, който пръв описва паласита от Красноярския край през 1772 г. Тази странна маса от желязо е намерена от ковач в Сибир в началото на същия век и е отнесена за анализ в Санкт Петербург.

Поради поразителния си и необичаен външен вид паласитите се смятат за един от първите официално приети извънземни материали. Те предоставят уникален и важен поглед към дълбоката вътрешност на нашата Слънчева система, тъй като са се образували преди около 4,5 милиарда години. Смята се, че скалите са се формирали в диференцирани астероиди (астероиди, които са се разделили на две части - ядро и мантия - поради изменения, причинени от термични процеси).

Според О. Ричард Нортън, автор на "Кеймбриджка енциклопедия на метеоритите", паласитите "могат да се разглеждат като несмесваща се емулсия, подобно на маслото и водата". По време на диференциацията кристалите, създадени чрез фракциониране, разделят двата основни минерала на тялото, което позволява на минерала оливин да се натрупва дълбоко в астероида. Това може да обясни и защо тези метеорити са толкова необичайни - паласитите съставляват по-малко от 0,2 % от всички известни метеорити на Земята.

Историята на метеорита Фукан

Туристът, който открил метеорита, го бил виждал и преди, но се заинтересувал от странните кристали и метали, които сякаш стърчали от 1003-килограмовия екземпляр. В крайна сметка той решава да изпрати проба от скалата за анализ. Оттогава метеоритът е разделен на множество парчета, които разкриват степента на необичайния му "витражен" вид. Сега той е един от най-търсените и ценни метеорити на планетата.  

През февруари 2005 г. голяма част от оригиналния образец е изложена на изложението за скъпоценни камъни и минерали в Тусон. През 2008 г. голямо парче от метеорита - с тегло около 420 кг - е изложено на търг в Ню Йорк и се очаква да донесе над 2 млн. долара. Купувачите обаче решават да насочат взискателното си око към вкаменени динозавърски изпражнения. След това, през 2021 г., Christie's обяви, че е продала по-малко парче от метеорита Фуканг за 30 000 долара.

Тези цени може да изглеждат извънземни за повечето от нас, но като се има предвид възрастта и великолепието на тези космически камъни, е лесно да се разбере защо са толкова желани.

Източник: IFLScience