Въпреки наличието на руски и американски символи на повърхността на Луната, понастоящем никоя нация не предявява претенции за собственост върху земния спътник. Според Договора за принципите на дейността на държавите по изследването и използването на космическото пространство (включително Луната и другите небесни тела) от 27 януари 1967 г. спътникът се третира по аналогия с международните води. Този документ, който формира и основите на международното космическо право, позволява използването на Луната само за мирни цели и изрично забранява изграждането на военни съоръжения и разполагането на оръжия за масово унищожение на нейната повърхност. 

Договорът от 1967 г. не разрешава националното присвояване на космическото пространство, но в него не е упомената забрана за притежание от страна на частни лица. Именно този пропуск дава възможност на американския бизнесмен Денис Хоуп да създаде през 1980 г. компанията “Лунно посолство” (Lunar Embasy) и да постави началото на търговията с небесни тела. Въпреки че притежанието на “извънземни” имоти не се признава от международното право, вече има редица личности и организации, които предендират за собственост и издават сертификати за притежание на части от небесни тела със символична стойност.

Собственици на космически парцели са редица знаменитости като двамата бивши президенти на САЩ Роналд Рейгън и Джими Картър, актьорите Том Круз и Харисън Форд. Една от последните “звездни” покупки е на Роман Абрамович, който в края на миналата година подари лунен парцел на своята приятелка.