Сапун

Основните съставки на сапуна са животински мазнини и/или растителни масла, вода и луга. Традиционното варене на сапун напомня донякъде готвенето на задушено. Сапунджиите гледат да не изкипи и бъркат със специална лъжица. Под действието на лугата мазнините се превръщат в сапун. След като се свари, сапунената паста се оставя 36 часа, за да се втвърди и част от нея се използва като „квас“ за следващата партида.

Кибрит

Добрият кибрит се прави от най-доброто дърво. Често това е бреза. Един от ключовите етапи е развиването на дънера – изглежда така, сякаш дънерът се разгъва на дълга лента. Готовите пръчки се третират със специален реагент, така че бъдещите клечки да не тлеят. Затова и дъвченето на кибритени клечки може да е вредно за здравето.

Картофен чипс

Добрият чипс изисква подбрани сортове картофи. Малките грудки не вършат работа. За един килограм чипс са нужни четири килограма картофи. Картофите се режат на резени с дебелина не повече от 1,3 мм. Пържат се само три минути.

Кока-кола

Основната съставка е водата. Другата съставка се нарича енигматично „сместа“ и представлява микс от захарен сироп и концентрат, чиято рецепта се пази в тайна. Сместа и водата се смесват в завода за пълнене и тук се прави и газировката. Бутилките се оформят от предварително подготвени стъклени тръбички, които се оформят по подходящ начин.

Източник: Bright Side