Заобиколени сме от тях всеки ден, но малко от нас сме се замисляли как са произведени и какво се случва с тях, преди да достигнат щандовете на магазините.

Ето някои любопитни подробности.

Червило

Червилото обикновено съдържа 5 основни съставки – ланолин, масла, восък, оцветители и седеф. Понякога се добавя полиетилен за подобряване на текстурата. Използват се над дузина цветове, сред които жълто, черно и синьо. Различните цветове се смесват до получаване на желания нюанс. Червилата винаги са парфюмирани. Ако не са, ще миришат на восъчни свещи.

Шоколад

Шоколадът се прави от какаовите зърна, които първо се събират, почистват от желатиновия филм и ферментират в специални кутии в продължение на осем дни. След това се сушат и транспортират до фабриките за производство на шоколад.

Във фабриката зърната се сортират, пекат и смилат. Смлените зърна се смесват със захар, мляко и други съставки. След това шоколадът се вари около 12 часа. Температурата и влажността се регулират на всеки етап, тъй като оказват влияние върху вкуса и външния вид на продукта.

Полуготови спагети

Производството на полуготовото азиатско фиде включва брашно, смесено с нишесте от тапиока, яйчен прах и сгъстител, като всичко това подпомага за постигане на правилната текстура на продукта. За да бъдат „полуготови“, тънките вълнообразни спагети първо се варят във фабриката. Но това не е всичко: след това те се потапят в сгорещена мазнина, за да се изпържат, което помага за дълготрайното им съхранение.

Спирала за мигли

Основната съставка е пигментът. Черната спирала се прави с черен въглен. Други обичайни съставки са вода, восък и масла. В зависимост от ефекта, който се цели, съдържанието също се изменя. Удължаващата спирала съдържа множество еластични полимери и микрофибри, а водоустойчивата – много парафин.