Знаете ли как са направени тези 8 продукта от всекидневието?

27 юни 2018 г., 18:00
2577

Shutterstock

Заобиколени сме от тях всеки ден, но малко от нас сме се замисляли как са произведени и какво се случва с тях, преди да достигнат щандовете на магазините.

Ето някои любопитни подробности.

Червило

Червилото обикновено съдържа 5 основни съставки – ланолин, масла, восък, оцветители и седеф. Понякога се добавя полиетилен за подобряване на текстурата. Използват се над дузина цветове, сред които жълто, черно и синьо. Различните цветове се смесват до получаване на желания нюанс. Червилата винаги са парфюмирани. Ако не са, ще миришат на восъчни свещи.

Шоколад

Шоколадът се прави от какаовите зърна, които първо се събират, почистват от желатиновия филм и ферментират в специални кутии в продължение на осем дни. След това се сушат и транспортират до фабриките за производство на шоколад.

Във фабриката зърната се сортират, пекат и смилат. Смлените зърна се смесват със захар, мляко и други съставки. След това шоколадът се вари около 12 часа. Температурата и влажността се регулират на всеки етап, тъй като оказват влияние върху вкуса и външния вид на продукта.

Полуготови спагети

Производството на полуготовото азиатско фиде включва брашно, смесено с нишесте от тапиока, яйчен прах и сгъстител, като всичко това подпомага за постигане на правилната текстура на продукта. За да бъдат „полуготови“, тънките вълнообразни спагети първо се варят във фабриката. Но това не е всичко: след това те се потапят в сгорещена мазнина, за да се изпържат, което помага за дълготрайното им съхранение.

Спирала за мигли

Основната съставка е пигментът. Черната спирала се прави с черен въглен. Други обичайни съставки са вода, восък и масла. В зависимост от ефекта, който се цели, съдържанието също се изменя. Удължаващата спирала съдържа множество еластични полимери и микрофибри, а водоустойчивата – много парафин.

Сапун

Основните съставки на сапуна са животински мазнини и/или растителни масла, вода и луга. Традиционното варене на сапун напомня донякъде готвенето на задушено. Сапунджиите гледат да не изкипи и бъркат със специална лъжица. Под действието на лугата мазнините се превръщат в сапун. След като се свари, сапунената паста се оставя 36 часа, за да се втвърди и част от нея се използва като „квас“ за следващата партида.

Кибрит

Добрият кибрит се прави от най-доброто дърво. Често това е бреза. Един от ключовите етапи е развиването на дънера – изглежда така, сякаш дънерът се разгъва на дълга лента. Готовите пръчки се третират със специален реагент, така че бъдещите клечки да не тлеят. Затова и дъвченето на кибритени клечки може да е вредно за здравето.

Картофен чипс

Добрият чипс изисква подбрани сортове картофи. Малките грудки не вършат работа. За един килограм чипс са нужни четири килограма картофи. Картофите се режат на резени с дебелина не повече от 1,3 мм. Пържат се само три минути.

Кока-кола

Основната съставка е водата. Другата съставка се нарича енигматично „сместа“ и представлява микс от захарен сироп и концентрат, чиято рецепта се пази в тайна. Сместа и водата се смесват в завода за пълнене и тук се прави и газировката. Бутилките се оформят от предварително подготвени стъклени тръбички, които се оформят по подходящ начин.

Източник: Bright Side

Коментари