Учените установяват, че групата с белтъчините като цяло се храни по-оскъдно, следователно приема и по-малко въглехидрати. Групата с въглехидратите пък яде дотогава, докато си набави достатъчно количество белтъчини и по този начин консумира и повече въглехидрати. Те го правят с цел да наваксат недостига на белтъчини. Защо тези животни предпочитат белтъчините? Отговорът е прост: протеинът гарантира по-правилно развитие и по-добри шансове за оцеляване.   

По-късно двамата биолози повтарят този експеримент с хора и получават същия резултат. Така стигат до заключението, че има различни видове апетит.

Видове апетит и връзката им с теглото

Изводът на учените е, че има пет форми апетит, и по точно апетит за:

   - белтъчини,

   - въглехидрати,

   - мазнини,

   - калций и

   - натрий (сол)

Първите три форми при хората са обобщени в категорията „Макро хранителните вещества”. Екстремно преработените, фабрично произведени хранителни продукти съдържат предимно мазнини и въглехидрати. По правило те не съдържат много белтъчини. Ако менюто ви се състои главно от тези храни, вие се принуждавате да ядете повече, за да покриете нуждите на  организма от белтъчини.

Раубенхаймер и Симпсън стигат до извода, че човекът, подобно на 50 други животински вида, разполага с вграден механизъм, който отговаря за равновесието на консумираните храни. Но той функционира само когато ядем продукти, които винаги са били част от храненето. В противен случай балансът се нарушава. Може би наистина трябва да последваме съвета на учените и да започнем да ядем като животните.