Знаете ли приказката за Златокоска и трите мечки? Златокоска влиза в къщичката на мечките и опитва от три панички каша – едната е прекалено топла, другата – прекалено студена, а третата – „точно каквато трябва“. Изпробва три легла – едното прекалено твърдо, другото – твърде меко, а третото – „точно каквото трябва“. И тъй нататък. 

Тази приказка дава името на известното днес сред психолозите „правило на Златокоска“. Ще видите защо то е ключов принцип на мотивацията.

Всички имаме цели и стремежи в живота, но да ги осъществим не е така лесно. Мотивацията за действие е мястото, където при повечето от нас нишката се къса. 

Основната причина е, че всичко, което наистина си заслужава да се изпълни, не е лесно и е твърде вероятно да възникнат трудности и спънки по пътя. Да кажем, започвате диета. Първите няколко седмици сте пълни с ентусиазъм. Когато вълнението спадне и останем с голата реалност на строгата диета, е лесно да загубим мотивация и да забравим дългосрочната цел. 

Правилото на Златокоска

Трудностите и неуспехите да влияят върху равнището на мотивация, същото се отнася и за характера на самата цел. Това често се пренебрегва, когато се опитваме да подобрим мотивацията си, въпреси факта, че проучванията неизменно установяват как поставянето на цели с поносима трудност е основното, което ни поддържа фокусирани. 

Правилото на Златокоска или „златната среда“ гласи, че способността ни да преследваме целите си спада, когато целта е извън оптималния диапазон на трудност. 

Нека продължим примера с диетата. За кратък период от време виждате, че отслабвате и доближавате първоначалната цел, която сте си поставили. 

Тъй като темпът на напредъка ви се забавя и трудността се облекчава, скоро ще усетите, че съответно и мотивацията ви намалява. По същия начин, хората, които трябва да свалят много килограми, за да постигнат целта си, имат проблем с мотивацията от самото начало, защото изпълнението на целта изглежда невъзможно.