Всеки път, когато се проваляме, ние чувстваме, че губим мотивация и желание да продължим напред. Имаме усещането, че това, което искаме, няма никакво значение, дори когато правим всичко по силите си, за да го постигнем.

Как да продължим да вървим в тази посока, когато сме отчаяни и обезсърчени? Как да запазим фокус върху преследването на нашата мечта?

Това са 5 начина да върнете живота си в релси:

1. Дишайте

Всеки го повтаря, но повечето забравят да го правят. Когато чувствате, че губите контрол върху ситуацията, направите крачка назад, поемете въздух и пренасочете вниманието си. Разберете какво е наистина важно за вас и намерете наново пътя си. 

2. Говорете с хората около вас

Лесно е да се изгубите в мислите си, особено когато те са негативни и песимистични. Отделете време, за да споделите всичко, което чувствате, с най-близките ви хора. Те могат да ви предложат различна перспектива и мнение, които може да променят начина, по който гледате на живота си.

3. Стеснете вашия кръг от интереси

Загубата на фокус често се дължи на факта, че ние сме разпънати между различни желания и страсти, без да знаем в коя посока да насочим нашите умения и таланти. Създаването на списък, който да разграничи вашите истински интереси от хобитата, които просто ви губят времето или в най-добрия случай ви отвличат вниманието от вашите проблеми, е полезна стратегия, която може да ви помогне да промените посоката на вашия живот.   

4. Намерете неща, които да очаквате с нетърпение

Когато ви липсва и не разполагате с конкретен план за действие, имате нужда от нещо, което да очаквате с нетърпение. Това, което повечето хора не осъзнават обаче е, че самите ние създаваме собствените си награди. Всички ние имаме задачи, които трябва да свършим, така че най-логичното нещо е сами да изберем наградите, които ще получим, ако задържим живота си в правилния път.

5. Научете повече за себе си 

Може би най-важната част от запазването на посока и фокус в нашия живот се крие в удоволствието от самия процес на личностно преоткриване, без значение колко труден, изморителен и дори безсмислен може да в изглежда той на пръв поглед. Знайте, че всяка крачка по пътя ви приближава до вашата мечта, каквато и да е тя. Не се предавайте и продължавайте напред, докато не я стигнете. 

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: Мениджър Нюз