Хората са по-склонни да вършат депресиращи задачи, като например домакинските задължения, когато се чувстват добре, установява изследване. 

Но когато се чувстват зле, те са по-склонни да се опитат да направят нещо друго, което да подобри настроението им. 

Ето какво казва д-р Максим Таке, водещият автор на изследването: 

„Да решиш какво да правиш с времето си е дин от най-фундаменталните избори, пред които хората са изправени всеки ден – избор, който има важни последствия, както за индивидите, така и за обществото като цяло. 

Нашите открития показват, че всекидневните решения на хората по отношение на това с какви дейности да се занимават са директно свързани с това как се чувстват и следват забележително последователен модел.

Хората търсят повишаващи настроението дейности, когато се чувстват зле и се заемат с неприятни дейности, които се отплащат в дългосрочен план, когато се чувстват добре.“

Използвайте щастието, за да отметнете задачите

Учените използвали смартфон приложение, за да проследят как се чувстват хората и дейностите им във всекидневието. Изследването уставонява, че дейностите, които избират хората са задействани от това как се чувстват. Когато са щастливи, хората са по-склонни да участват в дейности, които има вероятност да ги накарат да се почувстват по-зле, като придвижване из града, домакински задачи и работа.