Хората са по-склонни да вършат депресиращи задачи, като например домакинските задължения, когато се чувстват добре, установява изследване. 

Но когато се чувстват зле, те са по-склонни да се опитат да направят нещо друго, което да подобри настроението им. 

Ето какво казва д-р Максим Таке, водещият автор на изследването: 

„Да решиш какво да правиш с времето си е дин от най-фундаменталните избори, пред които хората са изправени всеки ден – избор, който има важни последствия, както за индивидите, така и за обществото като цяло. 

Нашите открития показват, че всекидневните решения на хората по отношение на това с какви дейности да се занимават са директно свързани с това как се чувстват и следват забележително последователен модел.

Хората търсят повишаващи настроението дейности, когато се чувстват зле и се заемат с неприятни дейности, които се отплащат в дългосрочен план, когато се чувстват добре.“

Използвайте щастието, за да отметнете задачите

Учените използвали смартфон приложение, за да проследят как се чувстват хората и дейностите им във всекидневието. Изследването уставонява, че дейностите, които избират хората са задействани от това как се чувстват. Когато са щастливи, хората са по-склонни да участват в дейности, които има вероятност да ги накарат да се почувстват по-зле, като придвижване из града, домакински задачи и работа. 

Когато се чувствали добре, хората били по-склонни да се виждат с приятели, да тренвират или да излизат в природата, за да оправят настроението си.

По думите на д-р Таке: 

„Повечето теории на мотивацията предполагат, че ежедневните ни избори на дейности целят да максимизират положителното състояние на ума, но досега не са успявали да обяснят кога хората решават да се ангажират с неприятни, но въпреки това необходими дейности.“

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: PsyBlog