„Животът се измерва в години, но предполагам, че сега, когато съм в 50-те, съм по-приземена и се чувствам по-добре в своята кожа, отколкото когато бях по-млада. Изпитвам увереност, която не притежавах по-рано, преди да натрупам целия си опит.“ Ани Ленъкс

Живеем в общество, в което възрастовата дискриминация е широкоразпространена. Жените, естествено, са най-потърпевши. Вярваме, че успехът се постига в ранните ни години. Тогава сме млади, красиви и светът е в краката ни. Реално погледнато тогава не разполагаме с богатия житейски опит, който натрупваме през годините. Често дори не знаем какво искаме и колкото и натиск да се оказва върху нас, няма да достигнем до целта си по-бързо.

Ето няколко примера, които доказват, че мечтите могат да бъдат реализирани на всякаква възраст.

Да откриеш страстта си към храната

Джулия Чайлд е над 50-годишна възраст, когато написва първата си готварска книга. През 50-те години на миналия век тя започва да преподава изкуството на френската кулинария на домакини. Впоследствие развива страстна кариера в телевизията. Печели множество награди, пише редица книги, свързани с новата й най-голяма любов – храната.

Да чуеш как светът ти говори в цветове

Известната модна дизайенрка Вера Уанг е била над 40 години, когато започва своята кариера в модната индустрия. Преди това се е пързаляла на кънки и е работила в сферата на журналистиката. Нейната съдба доказва, че можеш да пробваш най-различни неща, преди да се захванеш с онова, с което си най-добър.

Напиши книгата, която е живяла през цялото време в теб

Ако някога сте се чувствали така, че искате да направите нещо – сега е моментът. „Произход на видовете“ е публикувана, когато Чарлз Дарвин е бил на 50. Книгата променя науката завинаги. Представете си само за миг какво щеше да стане, ако той никога не бе хванал перото. Важно е да се движим напред към своята страст и да се тревожим какво биха си помислили хората на по-късен етап (или въобще да не го правим). Направете го просто, защото искате.