Да си самотник, не е предпочитан социален статус за никоя националност. Въпреки това напоследък се забелязва все по-осезаемо, че всяка година се увеличава броят на японците, решили да останат без партньор. Причината е, че са установили как този начин на живот носи много повече предимства.

Ето защо:

1. Японките искат да разчитат на собствените си сили.

Все повече японки предпочитат да останат сами, защото искат да разберат как ще се справят сами и какви са техните силни страни. В недалечното минало обществото отхвърляше тези, които остават неомъжени, но този манталитет вече е на изчезване.

2. Японките намират брака за бреме.

Днес все повече японки работят. Въпреки това все още има някои стереотипи за тях. Съпругите все още носят отговорността за отглеждането на дете и домакинската работа. Заради тези двойни стандарти много жени в Япония отказват да се омъжват, за да се наслаждават на свободата си и да се фокусират върху кариерата си.

3. Японките искат да се фокусират върху кариерата си.

Въпреки че около 75% от жените на възраст между 25 и 60 години и повече имат работа, кариерата им е в застой заради домакинските задължения и грижите по децата. Ето защо за жените в Япония омъжването значи безкрайни задължения в рамките на дома. Не им остава почти никакво време да правят това, което обичат, включително да работят над кариерата си.

4. Имат възрастни роднини, за които да се грижат.

Много японки избират да не се омъжват, а вместо това да се посветят на грижата на възрастен роднина в нужда (най-често майките си). Чувстват се виновни и просто не искат да го изоставят.

5. Японските мъже смятат, че не могат да издържат съпруга и семейство.

Според японците условията за живот и работата не са стимул, за да оженят и да създадат семейство. Това е причината голяма част да предпочитат да останат ергени. Според социалните норми в Япония мъжете са тези, които трябва да осигурят материалните блага за семейството. Мнозина се страхуват, че не могат да се справят.

6. Мъжете в Япония искат да харчат парите само за себе си.

Една от причините японците да предпочитат да останат ергени е, че не искат да споделят парите си с друг. Искат да ги харчат само за себе си и своите нужди, без да се налага да се съобразяват с никого.

7. Градовете в Япония улесняват ергенския живот.

Японците като цяло са свободолюбиви хора и мало единаци. Ергенският живот е много лесен там, защото градовете в Япония осигуряват условия за самотниците – дори в много ресторанти, които предлагат меню за един, а редица хотели са специално ориентирани към мъже, които пътуват сами.  

Bright Side