Никое дете не обича да го щипят по бузите – въпреки това възрастните сякаш не могат да се спрат. Случвало ли ви се е да видите сладко кученце или бебе и да извикате “Ще те изям!”? В това няма нищо странно. Ново изследване откри, че агресивните реакции, предизвикани от гледката на миловидни същества, са нещо обичайно, пише Live Science.

Оказва се, че хората не само изказват тези агресивни желания, но и ги проявяват в действията си, твърди проучването, представено на 18 януари на годишна среща на Дружеството за личностна и социална психология в САЩ.

Според Ребека Дайър, психолог от Йейлския университет, става дума за силно положителна емоция, съпроводена от чувство за загуба на контрол: “Просто не можете да го понесете – нещо подобно е.”

Дайър започва да се интересува от този странен тип агресия, след като обсъжда с колегите си колко често снимките на миловидни животни в интернет предизвикват желание да смачкаш или да стиснеш сладкото създание. Всички съществуващи изследвания върху реакцията на умиление предполагат противоположна реакция – човек би трябвало да се стреми да се отнася с миловидното същество внимателно и грижовно.

И наистина не става дума за това, че хората наистина искат да причинят зло на котетата в кошницата, когато видят малките топчета да се прекатурват едно върху друго; не работим със социопати, обяснява Дайър. Но експериментите, които тя провежда, наистина показват нещо необичайно.

Участниците в изследването – 109 души – гледат снимки на “сладки”, “смешни” и “неутрални” животни. Първите са малки и пухкави, вторите – възрастни животни в смешни ситуации, а последните – обикновени възрастни животни.