Актовете на доброта могат да се разпространят изненадващо лесно между хората – само като наблюдаваме щедростта на хората около нас. Те активират части от мозъка, който участват в мотивацията за действие и социално ангажиране, открива ново изследване.

На свой ред е по-вероятно ние самите „да предадем нататък“. Учените наричат това „ефект на моралната елевация“. Първите лабораторни свидетелства за този ефект са открити през 2010 г. Учени от Университета на Калифорния в Сан Диего демонстрират ефекта, като дават на хората да играят една простичка игра. В рамките на играта те установили, че когато хората дават безкористно на другите, този акт на доброта се разпростира от човек на човек.

Един акт на доброта в крайна сметка се утроявал от хората, които впоследствие давали повече и повече.

Д-р Джеймс Фоулър, един от авторите на изследването, казва: „Макар че този показател може да е по-висок или по-нисък, отколкото в лабораторията, от лична гледна точка е много вълнуващо да научиш, че добротата се разпространява към хора, които не познавам и никога не съм срещал.

Имаме пряк опит от това да даваме и да виждаме незабавните реакции на хората, но обикновено не виждаме как нашата щедрост препуска нататък през социалната ни мрежа, за да засегне десетки и може би дори стотици други хора.“