Всички се раждаме добри и невинни.

После всички запазват частица доброта у себе си, но не всички съумяват да я покажат.

Истината е, че във времето, в което живеем, в света, в който живеем, когато ни заобикалят толкова агресия, подправени емоции, фалш, лицемерие, е много трудно да останем добри.

Затова добротата е привилегия само на смелите и силните, само на хората, които имат здрава ценностна система и са устойчиви сами пред себе си. Тези хора са достатъчно зрели, за да знаят, че битките не се печелят с мускули, а с разум и сърце.

Истински добрият човек може да бъде познат по няколко съществени характеристики, които притежава:

1. Търпелив е.

Той не бърза, не пришпорва и другите. Умее да чака и да проявява търпение. Знае, че търпението се възнаграждава, че понякога Вселената има други планове и за нас и колкото и да ни се иска нещо да се случи веднага, е възможно да има по-подходящо време – просто в момента да не го осъзнаваме. За всичко си има причина.

2. Благороден и духовно щедър е.

Истински добрият човек дава. От сърце и до край. Той умее да подбира компанията си и търси хора, които също носят добри сърца. Благородният човек привлича благородни хора – такива, които носят съзнание за чест и достойнство, изпитват емпатия към другите, умеят да се поставят на чуждото място. Благородният човек се застъпва за слабите и онеправданите, умее да постави чуждите нужди пред собствените си.

3. Издръжлив е.

Постоянството е черта на добрите и смелите. Да си издръжлив психически, означава да не се отказваш от пътя, по който си поел. Да знаеш, че препятствията и изпитанията, които срещаме, са част от нашето израстване.

4. Рационални са, но и имат чувство за хумор.

Смелите, добрите са и разумни, рационални хора. Те осъзнават, че за всяко нещо си има място и време. Умеят да се надсмиват над себе си и да не се взимат твърде насериозно. Чувството за хумор помага във всяка ситуация.

5. Благодарни са.

Знаят, че щастието е в дребните неща. Не забравят да благодарят за всичко, което имат. Те не се сравняват с другите и не страдат по това, което имат, а ценят онова, което имат.

Истински добрите, смелите и силните не забравят, че щастието е всеки ден, всеки миг, стига да имаме сетива за него.