Човек бе сътворен от кал, но

днес от желязо е света.

Тежко̀ на мекия! За малко

щях да умра от доброта.

Така започва едно стихотворение на Атанас Далчев.

Обичам меките хора. Тези, чието сърце се къса при вида на кученце, малтретирано от деца. Тези, които плачат за тъжния край на филма и се радват на щастливия.

Хората, които, когато се целуват, докосват с устни самата душа, а не сърцето. Защото душата е мястото, където се крие цялата ви вселена, а сърцето е само една от нейните звезди.

Хората, чиято чувствителност се изразява в крехкостта и уязвимостта им, въпреки че винаги се усмихват, независимо колко зле се чувстват.

Обичайте меките хора. Те посрещат всички с приятна усмивка на уста, дори и да не им се усмихват в отговор.

Хора, които могат да намерят думи на насърчение за всеки, който току-що е чул възможно най-лошата новина. Тези, които не могат равнодушно да гледат страданията на другите, защото нежният човек никога не би търпял несправедливост или лошо отношение към другите.

Обичам меките хора. Тези, които се усмихват дори в най-трудните ситуации и чиято сила не е в самохвалството, а в умението да запазят спокойствие. Тези, които изглеждат силни, защото това се изисква от тях в момента.

Хора, които са като успокояващата Луна, а не като изпепеляващото Слънце. Тези, които виждат най-доброто в хората, дори и да не смятат, че те го заслужават.

Тези, които винаги са готови да направят всичко за онези, които обичат. И това е така, защото меките личности не допускат дори мисълта, че могат да наранят някого, ако не оправдаят оказаното им доверие.

Обичам меките хора. Тези, които винаги са готови да общуват и да обсъждат всичко. Въпреки отговора ви, меките хора ще ви попитат два пъти дали сте добре, защото могат да разберат кога сте в настроение и знаят кога имате нужда да поговорите.

Защитете меките хора. Те се страхуват от фрази като „вземи се в ръце", „ти си толкова наивен/наивна" или „от теб се възползват". Такива хора не спират да се опитват, дори и да са сломени.

Независимо дали са виновни, или не, тези хора винаги са готови да се извинят, за да изгладят нещата. Меките хора се нуждаят от защита не защото са слаби, а защото са били съкрушени от тези, на които са поверили сърцето си.

Бъдете от меките хора. Бъдете меки в един свят, пълен с камъни и суров терен. Бъдете меки, защото такива хора днес са голяма рядкост и се ценят много повече от най-редките скъпоценни камъни в света.

По материали от thoughtcatalog.com

Адаптация и коментар: Цветелина Велчева