На този свят е пълно с лоши хора. Невъзможно е да избегнем срещата с тях. Можем да бъдем силни, да се молим, да медитираме и да се опитаме да създадем "защитна стена" около себе си, но нищо не може да предотврати взаимодействието с тях.

Такива хора влизат в живота ни под най-различни форми и невинаги могат да бъдат забелязани навреме. Те могат да са наши колеги, съученици и дори роднини.

Почти невъзможно е да попречим на лошите хора да навлязат в живота ни, но никога не спирайте да бъдете добър човек само защото сте се сблъскали с някой лош.

Истинската промяна идва отвътре. А онези, които са провокирани от външни фактори, изобщо не са промени. Това не е промяната, от която се нуждаете, и в по-голямата си част тя така или иначе не пуска корени.

Вие трябва да сте над всичко това - не бива да се поддавате на отрицателното влияние на лошите хора. Способността да устоявате на нежеланите външни влияния и да продължавате да бъдете себе си (напук на това, което лошите искат или което се опитват да провокират у вас като чувства) е черта на истински силните личности.

Бъдете добър човек за себе си

Желанието да бъдеш добър човек заради другите хора може да се нарече фалшива доброта. Добрите постъпки и добротата трябва да бъдат мотивирани от вашето чувство за собствения Аз, а не от това какво другите могат да си помислят за вас. Бъдете добър човек преди всичко за себе си.

Ако сте добри към другите, те също ще бъдат добри към вас. Всеки се чувства по-добре, когато всички се чувстват добре. Когато позволявате на лоши хора да ви лишат от добродетелта ви, вие показвате, че никога не сте били добри към себе си. В противен случай лошите хора не биха могли да ви лишат от тази черта. Бъдете добър човек по свои собствени причини, а не заради някой друг.

Око за око...

На Махатма Ганди се приписват думите, че заради принципа „око за око" целият свят ще ослепее. Ако престанете да бъдете добър човек и започнете да вършите съмнителни неща само защото светът е пълен с лоши хора, ще ослепите всички около вас и ще ги накарате да страдат.

Лошите хора ще наранят не само околните, но и вас. Ако си затваряте очите за техните лоши постъпки и започнете да се държите по същия начин, само ще увеличите влиянието им върху вас. Ако им обърнете гръб обаче и започнете да бъдете добри към другите, можете да избягате от това тяхно влияние. Не трябва да насърчавате омразата.

Вярвайте в доброто.

Ако четете това, вероятно сте добър човек. Мисля, че аз съм един от добрите. Е, вече сме двама. Не сте сами в своята доброта. Има и други като вас, които се чувстват по същия начин.

Така че ако срещнете лош човек, не забравяйте, че на света все още има доброта, която и други носят със себе си. Не сте сами. Останете силни пред лицето на негативните личности. По този начин ще отслабите тяхното влияние, ще укрепите своето и ще помогнете за създаването на един по-добър свят.

Източник: cluber.com.ua