Дори мъничко щедрост към другите прави хората по-щастливи, установява психологическо изследване. И обещанието да си по-щедър задейства промени в мозъка, които водят към повече щастие, са открили учените.

„Не е нужно да се превръщаш в саможертвен мъченик, за да се почувстваш по-щастлив – казва д-р Филипе Тоблер, един от авторите на изследването. – Да бъдеш малко по-щедър е достатъчно.“

Мозъчният скенер показва, че дори намерението да бъдеш по-щедър се отразява върху с активността във вентралния стриатум, зона, която е свързана с чувството на щастие. 

„Забележително е, че дори само намерението генерира неврологична промяна преди действието да бъде осъществено.“ – казва Тоблер. 

Участниците в изследването също така са били запитани за равнищата си на щастие преди и след експеримента. Хората, които са били по-щедри по време на експеримента са били и по-щастливи. 

„Все още има отворени въпроси, например: Може ли комуникацията между тези мозъчни области [свързани с щедроста и щастието] да се тренира и укрепва? И ако да, как – обяснява първият автор на изследването, д-р Сойонг Парк. – И дали този ефект се запазва, когато е използван умишлено, а именно, когато човек се държи щедро, за да се почувства по-щастлив?“

Източник: PsyBlog