Пиша тази статия в началото на декември, когато празниците са на прага ни…

Te са нещо чудесно, но са свързани с толкова много усложнения, що се отнася до спазването на режим и програма, че много хора просто теглят чертата, зарязват всичко и си казват „От януари започвам на чисто…“. А този момент понякога изобщо не идва.

Има добра новина обаче. Не е нужно да се отказваш от удоволствията и вкусотиите по празниците напълно, но не е нужно и изцяло да зарязваш постигнатото до момента, оставяйки режима и програмата си на заден план.

В тази статия ще споделя с теб 8 от най-честите извинения за нарушаване на режима по време на празниците, които съм чувал, както и техните прости, но много ефективни решения, с чиято помощта да запазиш контрола в свои ръце!

1. „Изкушенията са навсякъде и не мога да избягам от тях“

Така е, изкушенията ни обграждат от всички страни, но това не е специално само по празниците. Замисли се – в модерния свят ти си обкръжен от тях постоянно, освен ако не живееш в колиба в гората, без ток и интернет. През декември не е по-различно. Със спазването на режим и преследването на определена цел ти трябва да съумееш да изградиш и силни физически, емоционални и социални стратегии, които да използваш като щит срещу изкушенията, за да можеш да се съсредоточиш върху важните неща. В следващите точки от тази статия ще намериш много такива стратегии, така че сега е добър момент да започнеш!

2. „Не мога да устоя на празничните ястия, които хапваме само веднъж в годината“

Изненада! Не е и нужно! Разбира се, че можеш да си позволиш парче от вкусната торта на баба, или пък сочна сърма с боб. Защо да ги избягваш напълно и да се изтезаваш, когато можеш просто да си позволиш умерено количество, съобразено с калорийния ти прием за деня, което няма да те изкара от релси и да предизвика застой.

Е, окей, днес си хапнал парче торта… не е проблем. След ден-два ще хапнеш второ - отново не е проблем. Разбира се, че е отклонение от режима, но не е фатално и няма да загубиш постигнатото до момента. Най-много да позабавиш временно темпото. Просто внимавай с количествата и следи калориите! Особено ако отслабваш.

3. „По празниците съм от парти на парти, храната и алкохолът са проблем“

Отново – не е нужно да се заключиш вкъщи. Излез на един-два купона, позабавлявай се с приятели. Но не е нужно непременно да присъстваш на всяко едно събиране, във всяка една дискотека и всеки един ресторант по време на празниците. А когато знаеш, че ще си на парти – хапни предварително нещо здравословно вкъщи. Така ще си сит и рискът да прибегнеш до неконтролирано преяждане с вредна храна е по-малък. Ако пиеш – ограничи се до чаша или две и избягвай коктейлите, тъй като освен алкохола, в тях се съдържат и много мазнини и захари. Дори и с чистия алкохол трябва да подходиш внимателно, тъй като хем е калоричен, хем обостря апетита. С алкохола често вървят и ядки. Те са чудесен източник на полезни мазнини, но са и страшно калорична храна, с която също много трябва да внимаваш.