За какво говорят хранителните прищявки

17 май 2018 г., 11:20
1739

Снимка: iravgustin / Shutterstock

Вчера неистово ви се прияде шоколад, а днес мечтаете за нещо солено. Каква е причината за хранителните прищявки? Специалистите по диетология казват, че в повечето случаи такава реакция е сигнал за дефицит на определени хранителни вещества!

Има и експерти, които смятат, че подобно поведение е психологически обусловено. Много от хората са подвластни на т.нар. въглехидратна зависимост – обожават висококалорична храна или пък сладичкото. Научно доказано е, че когато ядем, в мозъка ни се засилва производството на хормоните на щастие – особено, когато става въпрос за шоколад или пък продукти с ярки вкусови качества. Но, действително е установена и взаимовръзка между внезапното силно желание за нещо сладко/солено/ кисело и недостига на определени хранителни вещества. Например апетитът за солено може да е сигнал за дефицит на натрий в условията на повишеното му извеждане от организма – при големи жеги, обилно потене, пиене на повече вода. Недостиг на витамини и минерали също може да изостри апетита ни за даден продукт. Но дали е правилният избор?

 От какво имате нужда в крайна сметка, когато ви се прияде нещо по-така:

Шоколад

Може да е знак за недостиг на магнезий.

Съдържа се: в сурови ядки, плодове, бобови култури.

 

Сладко

 Недостиг на хром.

Съдържа се: в броколи, грозде, сирене, пилешко месо, телешки дроб.

 

Хляб, тестени изделия

 Вероятно става дума за недостиг на азот.

 Съдържа се в: продукти с високо съдържание на белтъчини като риба, месо, орехи, боб.

 Кафе или чай

 Недостиг на фосфор.

 Съдържа се в: птиче и телешко месо, черен дроб, риба, яйца, млечни продукти, ядки и бобови култури.

 Мазна храна/ газирани напитки

Говори за недостиг на калций.

 Съдържа се в: броколи, бобови култури, млечни продукти, сусамено семе и изделия от него.

 

 Нещо солено

 Недостиг на хлориди

Съдържат се в: прясно козе мляко, риба, нерафинирана морска сол.

 

 Разхладителни напитки

 Недостиг на манган. Съдържа се в орехи, бадеми, боровинки

 Недостиг на цинк. Съдържа се в червеното месо, морските дарове, листните зеленчуци.

 

 Постоянно ви се яде

 Недостиг на силиций. Съдържа се в ядки и семена; избягайвайте рафинираните изделия.

 Недостиг на триптофан (една от незаменимите аминокиселини). Съдържа се в: сирене и кашкавал, черен дроб, агнешко, стафиди, сладки картофи, спанак.

 И накрая, обратният казус:

 

Прочетете цели текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари