Мъжете в действителност предпочитат повече русите жени, отколкото брюнетките. До това заключение достигнаха американски учени от университета на Минесота. Причината? Блондинките им изглеждат по-здрави и по-здрави.

Проучването е обхванало 110 мъже, на които са били зададени различни въпроси, свързани с предпочитанията им. Целта на изследователите е да разберат защо русокосите сервитьорки получавали по-големи бакшиши от брюнетките, както и защо мъжете са по-склонни да помогнат на закъсали блондинки, отколкото на жени с друг цвят на косата.

Психолозите показвали на доброволците фотографии на компютърно генерирани жени с еднакви физически данни с руси кафяви и черни коси. Мъжете масово давали по-високи оценки на дамите с по-светли коси, като ги считали за по-атрактивни и по-склонни към авантюри. Участниците намирали блондинките за "значително" по млади и здрави на външен вид.

Дамите с дълги коси се сторили на участниците по-малко здрави и атрактивни в сравнение с онези със средно дълги фризури.