Икономист от университета в Охайо опровергава мита, че блондинките са по-глупави от другите жени, пише списание Economic Bulletin.

За да достигне до извода, икономистът е анализирал статистика за успешните жени през последните 50 години.

„Всички психологически и социални проучвания през последните години показват, че стереотипите влияят силно на процеса на привличане на нови служители, повишенията на старите служители и други социални процеси. Нашето изследване доказва, че блондинките не трябва да бъдат дискриминирани като по-глупави“, коментира Джей Загорски от университета в Кълъмбъс, Охайо.

В анализа Загорски използвал данни за IQ, житейските постижения и други социо-икономически параметри от допитване от 1979 г. в САЩ сред няколко хиляди американци, родени в края на 1950-те и началото на 1960-те години. Шест години по-късно, социолозите събрали отново данните, като отчели цвета на косата и кожата на участниците в експеримента. Загорски се заел да направи обективна оценка дали в крайна сметка блондинките са по-глупави от брюнетките като цяло.

Резултатите се оказали доста неочаквани – средният коефициент на интелигентност при блондинките бил 103,2 пункта – най-високият резултат за всички категории жении. Разликата с кестенявите била незначителна – 102,7, жените с рижи коси имали 101,2 пункта, а чернокосите - 100,5. Освен това се оказало, че статистически е по-голям шансът блондинка да притежава IQ над 150.

Изводът на Загорски: блондинките никак не са по-глупави и дори често превъзхождат жените с друг цвят на косата. Подобна е положението и при мъжете-блондини – по интелигентност те не се различават статистически значимо от останалите.

Любопитна подробност е, че русите мъже били много по-малко от блондинките – вероятно заради факта, че много от жените посочвали цвета, в който са боядисали косите си, а не естествения.

Източник: Мениджър Нюз