Случвало ли ви се е да гледате филм или сериал и да разпознаете някой от актьорите в него? Проверявате името му в IMDB и осъзнавате, че е бил статист в някакъв супер стар филм, който сте си пускали преди сто години. Ако отговорът е „да“, то най-вероятно сте сред онези хора със супер способности да разпознават лица.

Супер разпознавачите имат уникалното умение да разпознават лицата, които са виждали някога. Срещите, които изникват в съзнанието им, са незабележителни и моментни, което прави способността им още по-впечатляваща. За миг те могат да си спомнят къде и при какви обстоятелства – например в метрото на път за работа в сряда - са видели този човек преди повече от 10 години. Смята се, че едва 2 процента от световното население притежават това умение и сега ново изследване, публикувано в PLOS One, потвърждава това. Според него напълно безплатният тест UNSW Face Test, който съществува от 2017-а насам, е най-добрият начин да отсеем супер разпознавачите.

Самият тест е изключително предизвикателен. До ден днешен никой не го е изпълнил със 100-процентова точност, а за последните три години близо 31 хил. души са решили да пробват уменията си.

Смята се, че човек е супер разпознавач, ако изкара резултат над 70 процента. До момента обаче повечето от нас поучават между 50 и 60 процента, а най-високото постижение е 97, което означава, че най-добрият супер разпознавач на лица продължава да е някъде там.

Е, защо не се пробвате и вие? Можете на намерите теста ТУК.

Споделете с нас вашия резултат!