Започнахме поредицата с поглед към двете национални кухни, които имат репутацията на най-полезните в света – средиземноморската и японската. И, както обещахме, след географията идва ред на историята. Известно е, че възгледите за храненето значително се променят във времето. Кое са смятали нашите предшественици за здравословно и кое – за вредно? Нека видим...

Думата диета идва от гръцки (diaita) и означава „начин на живот”. Древногръцката диета е подход към здравето, който включва балансирано хранене (по тогавашните стандарти), чист въздух, упражнения и удоволствие от общуването.

Философът Платон твърди, че привилното хранене трябва да се определя от лекарите, защото медицината е наука, а не просто изкуство, каквото е готварството. Основата на древногръцката и средновековната арабска медицина е

учението за четирите елемента и четирите течности в тялото (хумори) – огън (жлъчка, на която отговаря холеричният темперамент), въздух (кръв – сангвиничен), вода (лимфа – флегматичен) и  земя (черна жлъчка – меланхоличен). Системата се допълва от противоположностите горещо – студено и сухо – влажно, като всяка храна притежава тези качества в различна степен.