Нископротеиновата, високовъглехидратна диета се оказва най-ефективна за стимулиране на хормон, който се бори с наднорменото тегло и удължава живота, сочи ново изследване на учени от Австралия, цитирано от Science Alert.

Изследването, публикувано в научното издание Cell Metabolism, дава по-ясна представа за ролята на т.нар. фибробластен растежен фактор 21 (FGF21), наричан „извора на младостта“ - хормон, който се произвежда предимно в черния дроб.

Предишни изследвания са установили, че FGF21 играе роля в ограничаването на апетита, регулирането на метаболизма, подобряването на имунната система и удължаването на живота. В момента се използва за разработване на нови лекарства за диабет, но не е известно много за това как този хормон се задейства и отделя в тялото.

Сега учени от центъра Чърлз Пъркинс към Университета на Сидни откриха, че хранителният режим, който е богат на въглехидрати и с ниско съдържание на протеини действа най-добре за повишаване на равнището на FGF21 при лабораторни мишки.

„Въпреки популярността на високопротеиновите и палео диети, нашето изследване показва, че може би точно обратното е най-добро за нас с напредване на възрастта – че нископротеиновата, високовъглехидратна диета е най-благотворна за здравето в по-късна възраст и дълголетието.“ – казва водещият автор на изследването Саманта Солън-Бит.

„Хранителната среда, в която се повишава FGF21 зависи от баланса на протеините спрямо въглехидратите и този баланс се оказа важени и за начина, по който хормона помага за регулиране на протеиновия глад.“