Установено е, че липсата на сън повишава нивото на кортизол и глюкоза в кръвта, което причинява здравословни проблеми като диабет от 2-ри тип и прекомерно напрежение.

И двете могат да ви навредят и състарят доста.

Доскоро хората считаха, че продължителното излежаване в леглото ни прави мързеливи, но вече знаем че 8 часа сън на нощ са изключително важни за добро здраве и умерено тегло, пише Express.

Изследванията показват, че в сравнение с онези, които спят по пълни 8 часа на нощ, хората които спят само 5 часа имат с 15 процента по-ниски нива на хормона лептин, който потиска апетита и с 15 процента по-високи нива от хормона грелин, който усилва глада. Освен че това лесно може да обърка хранителния ви режим, ефектите от недоспиването водят буквално се изписват на лицето ви.

"Клетките на кожата се възпроизвеждат много по-бързо, когато спите. Ако не си набавяте достатъчно сън, кожата ви няма да се възстановява и ще придобие нездрав вид, особено с напредването на възрастта", обяснява Лесли Рейнолдс, специалист по козметика и дерматология.

Освен това при сън температурата на кожата се повишава, което позволява различните подхранващи мазила да проникват в нея по-лесно, отколкото през деня. Ако не се наспивате редовно, скоро под очите ви ще се появят и неизменните тъмни кръгове.

Според Рейнолдс за максимално полезен сън е необходимо да се спазва простичък ритуал: старайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време (за предпочитане между 22:00 и 23:30 ч.), изключете всички компютри, смартфони и силни светлини около вас, намалете температурата в стаята и сведете светлината до минимум. Колко по-тъмна е стаята, толкова по-добре е това за поддържането на нивото на мелатонин. Превръзката за очи също може да помогне.

Непосредствено преди сън може да почетете малко книга или дори да погледате телевизия, това не е вредно. Ако се чувствате по-бодри, добре е да направите няколко йога упражнения и упражнения за дишане.

Обърнете часовника или направо го скрийте - първото нещо, което мнозина правят, когато не могат да заспят е да гледат часовника. Не използвайте много възглавници, старайте се да постигнете максимално хоризонтално положение. Избягвайте алкохол и цигари преди лягане, тъй като стимулантите в кръвта със сигурност ще ви попречат.