Бентли Йодър се ражда с мозък, който расте извън черепа. Първоначално лекарите смятат, че бебето няма никакъв шанс за живот, но то оцелява и процъфтява. Седем месеца след раждането, Бентли претърпява реконструктивна хирургическа операция, която да прибере мозъка му обратно в черепа.

Родителите на Бентли, 25-годишните Сиера и Дъстин, разбират, че нещо не е наред, когато отиват на рутинен преглед с ултразвук на 22-рата седмица. Още в утробата лекарите поставят диагнозата енцефалоцеле, или cranium bifidum, при което части от мозъка израстват през пукнатини, които се формират в развиващия се череп. Казват на родителите, че е малко вероятно детето да оцелее дълго след раждането. „Нямахме никаква надежда“ - казва Сиера за Washington Post. Родителите не искат да прекъснат бременността, а да видят детето си, преди да се сбогуват с него.

За всеобщо учудване, Бентли се ражда в очаквания ден, 31 октомври 2015 г., врещящ и ритащ. След първите 36 часа родителите го завеждат у дома в единствената бебешка дрешка, която изобщо са купили, след като са научили, че няма шанс детето изобщо да оцелее. В следващите няколко седмици и месеца, Бентли се справя изненадващо добре. Ако оставим настрана големият израстък върху главата, съдържащ важни части от мозъка му, Бентли се развива нормално. Той продължава да расте и плаче, когато е гладен. Лекарите са скептични и не могат да повярват, че тези части от мозъка могат да функционират, но развитието на детето сочи обратното.

Когато Бентли става на четири месеца, Сиера и Дъстин го отвеждат в Клиниката на Кливланд, където един хирург се съгласява, че детето използва мозъка си, но ги предупреждава, че може да не е възможно той да се побере обратно в черепа.

Оттам те се обръщат към д-р Джон Меара от Бостънската детска болница, чийто хирургичен екип среща по един-два тежки случая на енцефалоцеле всяка година. След като виждат Бентли, те осъзнават, че частите от мозъка, разположени в торбичката извън черепа му, не могат да бъдат отстранени, защото са отговорни за когнитивни функции като управление на движенията, решаване на проблеми и зрение. Мозъкът трябва да бъде прибран вътре и лекарите изработват план.

Използвайки 3D принтирани модели, хирурзите планират и практикуват предстоящата процедура. Бентли е имал 100 кубични сантиметра мозък извън черепа, тъй че хирурзите е трябвало да разширят черепа, за да го поместят.

На 24 май започва операцията. Датата е избрана внимателно. Черепът на детето да е достатъчно здрав, така че да издържи операцията, но във всеки следващ момент има опасност обвивката да се спука. Първата стъпка е да се отцеди цереброспиналната течност от мозъка на Бентли. Хирурзите правят допълнителни разрези в черепа, след което връщат мозъка обратно в главата му. Останалата излишна кост е използвана за запълване на празнините. Всичко продължава шест часа. Операцията минава успешно, въпреки че са се наложили няколко допълнителни процедури.

Около месец след операцията Бентли се справя добре. Той вече може да държи главата си изправена, храни се и се смее. Никой обаче не знае какво го очаква в бъдеще. Възможно е зрението му да е нарушено, но не е ясно в каква степен. „Заради това колко различен е мозъкът му, няма с кого да го сравняваме. Трябва да се движим стъпка по стъпка.“


Източник: Gizmodo. Оригиналната статия, в която може да видите Бентли преди и след операцията, ще откриете ТУК.