Бентли Йодър се ражда с мозък, който расте извън черепа. Първоначално лекарите смятат, че бебето няма никакъв шанс за живот, но то оцелява и процъфтява. Седем месеца след раждането, Бентли претърпява реконструктивна хирургическа операция, която да прибере мозъка му обратно в черепа.

Родителите на Бентли, 25-годишните Сиера и Дъстин, разбират, че нещо не е наред, когато отиват на рутинен преглед с ултразвук на 22-рата седмица. Още в утробата лекарите поставят диагнозата енцефалоцеле, или cranium bifidum, при което части от мозъка израстват през пукнатини, които се формират в развиващия се череп. Казват на родителите, че е малко вероятно детето да оцелее дълго след раждането. „Нямахме никаква надежда“ - казва Сиера за Washington Post. Родителите не искат да прекъснат бременността, а да видят детето си, преди да се сбогуват с него.

За всеобщо учудване, Бентли се ражда в очаквания ден, 31 октомври 2015 г., врещящ и ритащ. След първите 36 часа родителите го завеждат у дома в единствената бебешка дрешка, която изобщо са купили, след като са научили, че няма шанс детето изобщо да оцелее. В следващите няколко седмици и месеца, Бентли се справя изненадващо добре. Ако оставим настрана големият израстък върху главата, съдържащ важни части от мозъка му, Бентли се развива нормално. Той продължава да расте и плаче, когато е гладен. Лекарите са скептични и не могат да повярват, че тези части от мозъка могат да функционират, но развитието на детето сочи обратното.

Когато Бентли става на четири месеца, Сиера и Дъстин го отвеждат в Клиниката на Кливланд, където един хирург се съгласява, че детето използва мозъка си, но ги предупреждава, че може да не е възможно той да се побере обратно в черепа.

Оттам те се обръщат към д-р Джон Меара от Бостънската детска болница, чийто хирургичен екип среща по един-два тежки случая на енцефалоцеле всяка година. След като виждат Бентли, те осъзнават, че частите от мозъка, разположени в торбичката извън черепа му, не могат да бъдат отстранени, защото са отговорни за когнитивни функции като управление на движенията, решаване на проблеми и зрение. Мозъкът трябва да бъде прибран вътре и лекарите изработват план.