Учени успяха да възстановят образа на момиче, починало преди повече от 1300 години, чрез техника за лицева реконструкция, предаде Би Би Си. 

Скелетът ѝ е открит през 2012 г. в Тръмингтън, Кеймбриджшир. Младата жена е била погребана върху дървено легло, а на гърдите й имало кръст, изработен от злато и гранат. 

Възстановеният й образ ще бъде показан на изложба в Кеймбриджкия университет.

"Като археолог съм свикнала с хора без лица", така че е "прекрасно" да се види как вероятно е изглеждало момичето, казва доктор Сам Луси, цитиран от БТА. Съдебният художник Хю Морисън създава образа на базата на данните от черепа на младата жена и информация за тъканите на жените от кавказки произход.

"Лявото ѝ око е малко по-ниско, с около половин сантиметър, от дясното - това би било доста забележимо в живота", обяснява той.

Анализ на костите и зъбите на тийнейджърката от 7-и век разкрива повече за краткия ѝ живот.

Тя е била родена близо до Алпите, вероятно в южната част на Германия, и се е преместила в района на Кеймбриджшир, след като е навършила седем години.

Смята се, че начинът й на хранене се е променил, след като е пристигнала в Англия.

"Знаем, че количеството на приетите протеини е намаляло, което предполага, че в южната част на Германия е консумирала повече месо и млечни продукти, отколкото при пристигането си в Тръмингтън", казва Сам Луси. 

Изследвания на учени от Кеймбриджкия университет, публикувани миналата година, показаха, че англосаксонските крале са били предимно вегетарианци преди заселването на викингите.

Експертите смятат, че тийнейджърката вероятно се е разболяла по време на пътуването и никога не се е възстановила, казва Сам Луси.

Изследователите вече знаят от предишни анализи, че преди смъртта си момичето е страдало от неизвестно заболяване.

"Вероятно е била доста зле, дълго е пътувала до напълно непознато място, дори храната е била различна и сигурно е било страшно", казва доктор Сам Легет, който помага за провеждането на изотопния анализ в Кеймбриджкия университет, преди да се премести в Единбург.

Това е едва 18-ото погребение с легло, откривано досега във Великобритания, а кръстът от злато и гранат показва нейната християнска принадлежност - и аристократичния ѝ или кралски произход.

Момичето може да е пристигнало като булка или да се е присъединило към манастир в намиращото се наблизо абатство Ели и следователно е било част от "общоевропейските мрежи от елитни жени, които са били силно ангажирани в ранната църква".

"Тя е прекрасен пример за съживяване на миналото", казва археологът Сам Луси.

Две златни игли, свързани със златна верижка, намерени до врата на момичето вероятно са използвани за закрепване на дълъг воал от фин лен.

Артефактите, открити до скелета, включително "кръстът от Тръмпингтън" и декоративните табла на погребалното легло, ще бъдат показани в изложбата.

Експозицията изследва местата, където хората са живели, работили и умирали в продължение на хиляди години в Кеймбриджшир.