Майка ми наистина мразеше думата „скука“. Ако исках да я ядосам, трябваше единствено да кажа, че ми е скучно. Проблемът и с концепцията за скуката бе предимно от философско естество. Според нея ако ти е скучно, това не е защото няма какво да правиш, а защото не си положил достатъчно усилия, за да намериш нещо, с което да се занимаваш.

Оказва се, че тя е била права

Скорошни проучвания показват, че чувството на скука води до повишение на креативността и до по-добро психично здраве. Например, изследва от 2014 г., публикувано от Creativity Research Journal, открива, че при повечето хора се наблюдава ръст на креативността директно след изпълнението на досадна задача. Други изследване, публикувано през същата година от Journal of Experimental Social Psychology, показва, че при „скучаещите“ хора се наблюдава ръст на „асоциативното мислене“  - процеса на създаване на нови връзки между отделни идеи. Резултатите от тези изследвания са впечатляващи, но в крайна сметка може би най-голямата полза от скуката е свързана с това, че тя ви дава възможност да изчистите съзнанието си и да се замечтаете.

Истината за скуката

Истината е, че скуката в най-чистия си вид не е особено приятна. Проучване, публикувано от Science, установява, че много хора предпочитат да бъдат ударени с електрошок, отколкото да стоят на едно място и да размишляват на тишина в продължение на 6 до 15 минути. Цели 67% от мъжете, участвали в експеримента, са избрали електрошока пред тишината, докато при жените този процент е бил значително по-нисък – 25%. Друго проучване на Вашингтонския щатски университет открива, че все повече подрастващи момичета се оплакват от скука. Тази тенденция е проблемна, тъй като скуката в ранните години често води до редица негативни последици, сред които употреба на алкохол и наркотици.

Трудно е да си представим, че в съвременният свят, който е изпълнен с най-различни физически и психически стимулации, човек може да изпита истинска скука. Въпреки това има напълно реални причини скуката да ни кара да се чувстваме гадно. Всъщност, тя може да е сигнал, че някаква наша нужда не е задоволена.

Скуката може да бъде знак, че се нуждаете от повече връзки

Постоянно свързаният свят на социалните мрежи може на пръв поглед да води до създаването на повече контакти, но в голямата си част те са повърхностни и незначителни. Освен това, социалните мрежи често пречат за създаването на истински и съдържателни отношения с другите. Чувството на скука може да е знак, че имате нужда от това да бъдете част от някаква общност - да намерите място, в което се вписвате. Така че отделете време, за да се включите в клуб или някаква организация, в които да се запознаете със съмишленици и да изградите нови приятелства.