Ако имате вземане-даване с нарцис или с човек, който според вас може да е социопат, понякога може да е доста трудно да си обясните какво всъщност се случва. Така например вероятно често се чувствате сами във връзката, но не сте сигурни защо. Имате чувството, че винаги казвате погрешното нещо, което разгневява партньора ви, но нямате представа какво точно е то, пише Business Insider.

Всичко това може да изглежда доста объркващо, особено ако не те запознати по-отблизо с различните разстройства на личността.

Психолози и онлайн общности от хора, преживели връзки с нарциси, използват няколко термина, които им помагат да обяснят случващото се около тях. Например защо са се поддали на обаянието на нарциса, защо точно те са неговия/нейния избор, какво кара човек, който те обичат, да се отнася по този начин с тях.

Веднъж щом започнете да говорите за тези проблеми, ще осъзнаете, че не е нормално някой да се отнася с вас по този начин.

Дона Андерсен е журналистка и основателка на сайта LoveFraud.com. Тя е преживяла доста насилствен брак със социопат. Днес интернет страницата й е популярно място за хора, които са преминали през подобни взаимоотношения. В нея те могат да се научат как да разпознават и избягват социопатите.

Миналият месец Андерсен публикува текст, в който описва някои от фразите и думите, за които трябва да имате едно наум, ако си мислите, че сте в токсична връзка със социопат и нарцис. В тази статия тези два термина ще се използват като взаимнозаменяеми. Това е така, тъй като ако сте изправени пред подобни ситуации, много е вероятно да е замесен човек с нарцистични тенденции, включително социопат.

Бомбардиране с любов

Когато се срещнете за първи път с нарцисите, те ще ви окъпят с любов. Вероятно ще ви кажат, че вие сте много по-различни от всеки, с когото са излизали досега. Че вие сте „Човекът“, с когото на тях им е било писано да бъдат. Възможно е да ви правят постоянни комплименти, да ви подаряват скъпи подаръци, дори да ви водят на ваканции.

Реално погледнат обаче те най-вероятно не са принцът или принцесата на вашите мечти. Забелязали са ви и са решили, че ще се превърнете в прекрасен източник на различни ползи. Затова те са активирали своя чар с помощта на техниката, известна като „бомбардиране с любов“. При нея даден човек ви кара да се чувствате така, сякаш вие сте най-важни на света. Вие пък от своя страна оставате с впечатлението, че той сигурно е създаден специално за вас, тъй като изглежда толкова съвършен.

Нищо от това обаче не е реално. Това не е начинът, по който трябва да протича една нормална връзка, пише д-р Стивън Стосни в Psychology Today.

Ако имате чувството, че взаимоотношенията се развиват твърде бързо, то най-вероятно това наистина е така, казва Стосни. Ако някой ви се врича във вечна любов само няколко седмици, след като сте го срещнали, кълне се, че вие сте сродната му душа и по този начин ви кара да се чувствате неудобно, най-вероятно тази привързаност не идва от добро място.

Хищникът

Преди да ви хванат на въдицата си, нарцисите най-вероятно вече са си търсили нова цел. На тях им трябва някой слаб човек, който могат лесно да експлоатират.

Нарцисите се оглеждат внимателно за човека, който могат да омаят, прелъстят и пленят в капан. Те са изключително добри в това. Това трябва да е някой, от който знаят, че могат да получат много. Но същевременно и човек със слаби страни, твърди терапевтът Силвия Хорват от Psych Central. Ето защо нарцисите се прицелват в хора с ниско самочувствие.

Целта им обаче е и често наистина грижовен човек, който е склонен да върши много неща за останалите, допълва Хорват. Който демонстрира отношение към своето семейство, приятели и кариера. Ако притежавате тези качества, то вие сте по-склонни да видите добрите страни на нарцисите, отколкото лошите.

Понякога нарцисите може и да ви познават, още преди да са ви отговорили. Възможно е да са ви дебнали в социалните медии, да са разпитвали за вас хората, които познавате. Това е така, тъй като те целенасочено си търсят наистина добра цел.