Любовта е здраве, казват психолозите.

Освен че е най-приятната емоция и те кара да летиш в облаците от щастие, пълноценната романтична връзка носи редица ползи за физическото ни здраве.

Хората, които поддържат хармонична и щастлива връзка с партньора си, обикновено са много по-активни физически и в много по-добро здраве. Те са по-социални, по-будни, по-любопитни към света. Освен че са физически в по-добро състояние, те най-вероятно и ще живеят по-дълго. Освен това обвързаните хора са по-малко склонни да пушат и пият, както и да поддържат други вредни навици.

Доктор Ферети, специалист по семейните отношения, от университета в Оукланд казва, че хората, които се радват на здрава и хармонична романтична връзка, са по-щастливи. И това е съвсем логично, защото партньорът ни оказва най-голямо влияние върху нас. Ако не получаваме достатъчно обич и грижа, ако постоянно търпим критика, това се отразява не само на самочувствието ни, но и на физическото ни състояние. Ако обаче партньорът е любящ и искрен в отношенията си, то с негова помощ израстваме и вярваме в себе си. Всичко това се отразява и на здравето ни, защото то е съвкупност от тяло и дух.