Науката е в състояние да съсипе всичко – насладата ни от храната, любовта ни към джаджите, които улесняват отслабването, а сега и удоволствието от романтичните комедии.

Ново проучване на Мичиганския университет разглежда може би очевидното за всяка жена, която е гледала романтични комедии, опъната на дивана в събота вечер – че този вид филми вредят на възприятието ни за „нормално“ мъжко поведение!

За целите на изследването екипът оценява реакциите на група жени към два типа мъжки персонажи – агресивните и „любовта побеждава всичко“, които не приемат „не“ за отговор – в 6 кинопродукции, сред които романтичната комедия „Ах, тази Мери“ и психологическия трилър с Джулия Робъртс „Врагът в моето легло“.

Ученият Джулия Липман открива, че жените, които гледат романтични комедии, често изобразяващи мъжката агресия в положителна светлина, са много по-склонни да приемат този вид поведение като приемливо.

Липман обяснява, че филмите карат представителките на нежния пол да се примиряват по-лесно с „мита за преследвача“, който тя определя като „фалшиви или преувеличени схващания за преследвачеството, омаловажаващи неговата сериозност“.

От друга страна, жените, които гледат филми от типа на „Врагът е моето легло“, където преследваческото поведение е представено такова, каквото е, са много по-склонни да го назоват с истинското му име.

Източник: New York Magazine / Мениджър Нюз