София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери.  Представяме ви Полина Димитрова, която изработва бижута  като съчетава сребро с неблагородни материали - смоли и пластмаса.  Новите й колекции се появяват случайно, когато те си решат и често красотата на намерен предмет е вдъхновението за ново бижу.  Формите й са семпли и органични, обича да работи с ярки цветове. Нейните бижута обичат да пътуват даже отвъд голямата вода (океана).

Аз съм... Полина Димитрова, завършила съм Приложна лингвистика във Велико Търново и по-късно учих бижутерия в няколко бижутерски училища в Барселона, където живях. В свободното си време обичам да пътувам, обичам гледките около мен да се сменят.  Мечтая за подвижно ателие, което да мога да разпъвам в различни краища на света ... и понякога, за кратко, успявам да изпълня мечтата си. Почивам си като правя различни от ежедневието си неща, изненадите ме зареждат. Искам да променя ограниченията, които сама си налагам.

От колко време се занимаваш с изработка на бижута?
Правейки само това, от около пет години.

Има ли пазар за продуктите ти в България?
Да, определено. Пазарът не е много голям, но това пък прави възможно работата на всеки автор да стане по-лесно разпознаваема.

Има ли български стил, традиции в дизайна на бижута?
Не мисля, че традиционната ни бижутерия е видима в това, което се случва днес, но както и във всяко творческо общество, българските автори имат своя характерен стил.

Има ли световни тенденции, от които работата ти се повлиява?
Съвременната бижутерия, която се случва в Барселона е оставила частичка в мен.

С кой съвременен дизайнер би искала да работиш?
Marc Monzo, Giampaolo Babetto,  Peter Bauhuis

Защо реши да участваш на София Диша?
Ще участвам за четвърти път, защото това е събитието, което оживява София през лятото и защото обичам да съм на улицата.

Разкажи за последното си вдъхновение?
Беше много хубаво, бях един следобед при приятели, защото не успявах да работя в ателието и изведнъж докато си говорехме, работехме и пиехме вино, кръгчетата, които си драсках небрежно, се превърнаха в новата ми колекция от кактуси.

Щандът на Полина Димитрова ще откриете по време на София Диша, на 14 август, на ул. „Московска“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery

Личен архив.

Gallery

Личен архив.