Хората с привлекателен външен вид обикновено се ползват с редица предимства в сравнение с невзрачните. Установено е, че имат повече успех в кариерата, по-лесно се разбират с другите, дори изкарват повече пари. Учените обаче установяват, че пробойната в живота на атрактивните са дълготрайните връзки – обикновено не стават за такива. На какво се дължи това?

Привлекателните хора имат пред себе си много варианти.

Изборът и алтернативата са хубаво нещо, но понякога прекалено много възможности объркват и затрудняват взимането на решение. Едно изследване, проведено в Харвардския университет, стига до заключението, че колкото е по-привлекателен външно някой, толкова по-трудно се задържа на едно място с един човек, защото е изкушен от възможностите, които постоянно му се предлагат. Освен това лесно се отказват и обикновено бягат още при първите проблеми във връзката.

Съществува непосредствена връзка между степента на атрактивност и разводите.

Проучването на Харвард е категорично, че физическите атрактивните хора по-често се развеждат. Две жени били помолени да определят нивото на привлекателност на 230 мъже по снимки от студентския им годишник. След това изследователите проверили дали тези мъже са женени или разведени 30 години по-късно от времето на снимките им. Оказало се, че почти всички от мъжете, които били определени като най-привлекателни, са разведени.

Изследователите повторили проучването с холивудски звезди от IMDb и Forbes и установили същата закономерност.

Привлекателните хора се интересуват от алтернативите дори когато са във връзка.

Смята се, че когато си влюбен, имаш очи само за любимия. Този механизъм ни помага да виждаме останалите като по-малко привлекателни и предпазва връзката ни от неприятни изненади. Според проучването обаче атрактивните хора потискат този механизъм и проявяват голям интерес към другите възможности. Освен това често се чувстват недоволни от партньора си и от връзката си като цяло.

Най-полезното за всяка връзка е да бъдете реалисти  и да нямате прекалено големи очаквания. Никой не е идеален. Включително и вие. Ако се чувствате нещастни обаче, независимо по каква причина, имате всяко право да потърсите алтернатива. Не отлагайте щастието си.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side