5.) Използване на клечки за зъби

Въпреки че в много ресторанти има клечки за зъби на разположение на клиентите, добре е да се въздържате от употребата им. Защото острите им връхчета може да наранят чувствителншти венци и да причинят възпаления. Зъболекарите съветват да се използва конец за зъби, защото той почиства по-щадящо междузъбните пространства. При това се препоръчва винаги да носите със себе си пакетчето с конци, за да не се изкушите от клечките, когато се храните навън.

6.) Потискане на кихавици

Опасен навик е също да се потиска подтикът за кихане. Така не само се предотвратява изхвърлянето на бактерии от организма, но се пречи и на освобождаването на значителни количества енергия. В края на краищата натрупаното налягане се разтоварва със скорост до 180 км/ч. При потискане цялата тази енергия се пренасочва в тялото и може да натовари, или дори нарани диафрагмата и хранопровода.

7.) „Стискане“

Подобно на кихавицата, погрешно е да се отлага дълго и ходенето до тоалетната. Като потискате позива, вие претоварвате мускулите на пикочния мехур и червото и може да пипнете цистит или запек. Това е не само болезнено, но води и до други проблеми със здравето, като например отравяне на кръвта.  

8.)  Шепнене

Според вокалния педагог Робърт Саталоф е по-добре да мълчите, ако по някаква причина не желаете да говорите с нормална сила на гласа. Защото шепненето не е здравословна алтернатива на комуникацията; повечето хора напрягат излишно гласните си връзки, когато шепнат, и така увреждат ларинкса си в дългосрочен план. Трябва да избягват да шепнат най-вече хората, чието всекидневие е свързано с много говорене.

Кой би предположил, че тези и редица други всекидневни навици имат толкова голямо влияние върху здравето, поне когато са прекалени.  Ако в бъдеще бъдете по-внимателни, бързо ще ограничите вредите. Разбира се, и тук важи правилото, че дозата прави отровата!

Цветелина Велчева

Към първата част тук.