Всеки знае, че недостатъчният сън или прекалено тлъстите храни са нездравословни. Има обаче неща, които вредят на здравето ни, без да подозираме. Защото някои всекидневни навици като например дъвченето на дъвка или кихането крият опасности, които може да имат неприятни последствия за човешкото тяло.

1.) Прекалено дъвчене на дъвка

Безобидното на пръв поглед удоволствие може да причини значителни вреди. Без угризения може да подъвчете дъвка единствено, за да премахнете вкуса на яденето след като сте обядвали и се готвите за важна делова среща или ви предстои презентация пред публика.

Но всекидневното дъвчене може да увеличи отделянето на слюнка, което допринася за разрушаването на зъбния емайл. По този начин зъбите стават порьозни и податливи на кариеси. Освен това повишеното слюноотделяне поощрява производството на стомашен сок. А излишъкът от него може да причини възпаления или дори язви в храносмилателния тракт. Ето защо трябва да се въздържате да дъвчете дъвка преди хранене.

2.) Миене на косата с твърде гореща вода

След напрегнат ден е нормално човек да копнее за горещ душ. Трябва обаче да избягвате да държите косата си прекалено дълго под уж благодатната топла водна струя. Защото горещата вода може да изгори кожата на главата и да обезмазни мастните жлези, като по този начин направи косата суха и чуплива.  Освен това къпането с много гореща вода може да причини главоболие и световъртеж. Ако с всяко следващо вземане на душ охлаждате водата по мъничко,  ще привикнете към по-ниски температури, което ще ви се отрази благоприятно.

 3.) Духане върху рани

Когато се порежат, много хора са склонни първо да оближат бликналата кръв, а след това да духат върху раната. Това обаче може да се окаже доста рисковано. Защото в устната кухина на човека живея около 600 различни вида микроорганизми. При контакта с откритата рана някои от тях може да я замърсят или най-малкото да забавят значително заздравяването й. След като го почистите с вода, добре е да превържете нараненото място или – ако раната е по-сериозна – да отидете на лекар, който да я обработи със съответните медикаменти.  

4.) Четене в легнало положение

Мнозина четат вечер в леглото, преди да заспят. Но трябва да имате предвид, че тази удобна поза невинаги е препоръчителна. Най-добре е да седнете изправени в леглото и да не държите книгата прекалено близко до очите. Никога не бива да четете, легнали по корем. Така вратът ви се изкривява неестествено и последствията може да са доста болезнени.

Цветелина Велчева

Очаквайте продължение по-късно днес.