- Има ли рискове от заболявания заради липсите на тези съставки?

 - Разбира се, на първо място това е имунната защита на организма към инфекции, простудни заболявания, инфекциозни агенти. Всичко в съвременната медицина се върти около имунната защита. Дали е автоимунно заболяване, дали е срив на имунната система както при СПИН и ХИВ. Няма да плашим, но тези общества на вегетарианците трябва да имат своята информираност. Всъщност аз самата мислех, че тяхното общество е по-голямо, но се оказа, че само 2,5% от американците са вегетарианци, около 4% в Канада, в България не знам дали има статистика.

А веганите са още по-рискови. Те не допускат нито мляко, нито млечни продукти, нито риба, нито яйца. При тях желязото е ниско – те са бледи, кръвотворенето им е смутено, често имат промени в психиката, в емоционалната сфера. Те предприемат такъв режим, за да са по-спокойни, но често дефицитът на тези важни хранителни субстанции им се отразява на характера.

- Сигурно отказът от месо има и плюсове?

- Хубавото при тези режими е, че използват много зеленчуци и плодове, които са богати на витамини, минерали, фибри. С изключване на месото се намалява приемът на животински мазнини и оттам се смята, че би трябвало да спадне рискът от развитие на съвременните болести – хроничните незаразни болести, които винаги са свързани с храненето: сърдечносъдовите заболявания, рака в някои типични локализации – на дебелото черво, на млечната жлеза, на простатата, метаболитния синдром, свръхтеглото и затлъстяването, подаграта, диабет тип 2 и други. В последното изследване, за което знам, са обхванати 10 000 вегетарианци в Калифорния и при тях наистина се установява намалена заболеваемост от тези болести.