Не става дума за обичайните заподозрени алкохол, наркотици или медикаменти. Във всекидневието ни наистина има наглед безобидни неща, към които можем да се пристрастим. Тук ще ви разкрием от кои 5 рискувате да станете зависими.

1. Сирене

Да, правилно прочетохте! Именно сирене. Според едно изследване на Мичиганския университет то съдържа подобни на опиати химикали, които са пристрастяващи. Така например казеинът дразни опиоидните рецептори на мозъка почти толкова силно, колкото при наркозависимите. Следствието: хапва ни се все повече и повече. И колкото и да ни е мъчно, налага се да ограничим яденето на сирене и кашкавал.

2. Песни

Кой не познава това усещане – една и съща песен ни се върти в главата дни наред. Тя толкова ни е харесала, че сме си я пускали поне сто пъти. Но защо не ни омръзва да я слушаме, докато всички наоколо вече изнервено са си запушили ушите? Много просто – защото сме се пристрастили към тази песен! Изследване на университета „Макгил“ показва, че преживяваме един вид естествено опиянение, когато слушаме музика, която ни харесва. При това се освобождава невротрансмитерът допамин, който се отделя и при удоволствия като яденето, дрогата или секса.

3. Работа

Работата е наш постоянен спътник ден след ден, поне 5 дни от седмицата. И когато прекарваме толкова време, заети с определена  дейност, много е важно тя да ни доставя удоволствие. Но така лесно можем да прехвърлим здравословната мярка. Ако винаги поставяме работата си на първо място, неизменно пренебрегваме другите сфери на живота. Не само социалните  контакти, но и здравето ни може да пострада.  За съжаление този феномен не е рядкост. Норвежки учени от факултета по психологични науки към Университета в Берген са разработили скала на пристрастеността към труда, според която работохолиците съставляват 10 процента от населението на всяка държава. При тях вероятността от сърдечносъдови заболявания се увеличава с 40 до 80 на сто, твърди изследване на списание „Америкън Джърнъл ъф Епидемиолоджи“.

4. Захар

Така си и знаехме. Кой наистина би се въздържал от всекидневното си шоколадово десертче или чашата кока-кола? Според проучване на Технологичния университет на Куинсланд това далеч не е толкова просто. Защото захарта въздейства на тялото ни подобно на кокаина! Който след редовна консумация на захар изведнъж изостави сладките лакомства, може да развие симптомите на абстиненция както след отказ от наркотици. Съвет: за да изключите трайно захарта от менюто си, препоръчително е да намалите постепенно консумацията. Така тялото ще се справи по-лесно с новата ситуация.

5. Спорт

Моля? Та нали спортът е горе-долу най-полезното нещо както за тялото, така и за духа? Това, разбира се, е вярно, но и с него не бива да се прекалява. Все повече хора ходят редовно на тренировки, а броят на фитнес инфлуенсърите застрашително расте. Нараства и стремежът към перфектно атлетично тяло. Внимание: който е едва ли не обсебен от спорта, е прехвърлил здравословната мярка. Да пренебрегва заради него социалните контакти, работата или  другите дейности за свободното време е признак за психична неуравновесеност. Този вид зависимост се открива особено трудно, тъй като по принцип спортът се ползва с добро име.