Децата растат в силно пристрастяваща среда – пред екраните на компютъра, телефона, таблета. Тази среда също така е много по-привлекателна от реалността, която често пъти се възприема от подрастващите като глупава и скучна. Родители, приятели, съученици, дори всякакъв тип играчки рязко стават безинтересни в сравнение със забавленията и разнообразието, които предлага интернет пространството.

В подобни дигитални времена да си родител, е все по-голямо предизвикателство. Трябва да намерим златната среда – как правилно да напътстваме детето си така, че да не го отблъскваме от себе си и същевременно да му помогнем да намери баланса между времето пред екраните и занимания офлайн. Тук е мястото да отбележим, че и ние, възрастните, се борим с намирането на същия баланс. Затова като родители не бива да забравяме, че примерът, който даваме на децата си, е най-важният урок.

Ако ние самите не разлистваме книга, а прекарваме цялото си свободно време с поглед, забит в телефона, то как бихме могли да очакваме различно поведение от децата си?

Колко трудно е? Предизвикателство ли е? Абсолютно да! Въпреки това е напълно постижимо и възможно, стига да положим усилия и да проумеем, че това е пътят към здравословния начин на живот, към успеха и щастието.

Можем да започнем с нещо просто: да въведем правило никакви екрани, когато семейството сяда на масата. Защо не започнем от днес?