Само който има здрав сън може нощем да се възстанови от тегобите на деня и на другата сутрин да бъде свеж и бодър. За целта са достатъчни няколко резена от един плод, който се намира във всяко домакинство не само през студения сезон.

Ако сте от хората, които дълго се въртят в леглото и заспиват трудно, опитайте да се избавите от това мъчение с помощта на пресен лимон. Просто го нарежете на кръгчета, поръсете ги с малко сол и ги сложете в чинийка до леглото си. Етеричните масла на този приятно ухаещ антиоксидантен плод ще отпуснат опънатите ви нерви. Свежият му аромат стимулира производството на хормона на щастието серотонин.

По този начин не само ще заспивате по-лесно и бързо, но и няма да се будите през нощта. А настроението ви ще се повдигне подсъзнателно дори по време на съня, защото в лицето на серотонина стресовият хормон кортизол има мощен противник. Така на сутринта топлите завивки няма да ви изкушават да се излежавате още малко, а ще скочите веднага от леглото бодри и отпочинали.

Друга полза от лимона, особено през есента и зимата, е, че при настинка и ангина повишава защитните сили на организма не само изстискан в чая, но и вдишан. Като държите на нощното си шкафче лимоновите резени и вдъхвате аромата им, етеричните масла ще попаднат в дихателните ви пътища и ще облекчат дишането.

И накрая лимонът, в комбинация с няколко пъпки карамфил, прогонва досадните комари. Наистина, мъжките умират през зимата, но за сметка на това женските обичат да се спотайват в помещенията при студени температури и да хапят. За разлика от повечето хора, те мразят миризмата на лимона и подушат ли я, бягат надалече.