Животът е пълен с рискове. Има социални рискове, като например да поканите непознат да се присъедини към вас на кафе. Има физически рискове, като шофиране без предпазен колан или прекомерно пиене. И, разбира се, има финансови рискове, като инвестиране на пари на фондовата борса.

„Повечето хора не се замислят защо поемат определени рискове и избягват други. Като психотерапевт виждам какво се случва с хората, които постоянно избягват риска - живеят далеч под потенциала си“, твърди психотерапевтът Ейми Морин, която е и автор на няколко бестселъра.

Изследване от 2008 г., публикувано в списание за поведенческа терапия и експериментална психология, установява, че някои хора могат да изпаднат в депресия, опитвайки се да избягват социални покани и вълнуващите възможности, които животът им поднася. На другата крайност са хората, които обичат екстремното и се впускат в опасни ситуации, без дори да се замислят.

Без значение към коя от двете крайности спада човек, почти всеки прави една обща грешка - изчислява риска въз основа на нивото си на страх. Ако се почувстват нервни от възможността да се провалят, хората често отказват да рискуват. Оказва се, обаче, че нивото на страх, което изпитвате, няма нищо общо с действителното ниво на риск, пред който сте изправени.

Риск и страх

Тревожността не е рационална. Ето защо толкова много хора се страхуват от неотровни змии, но не и да се качат зад волана на колата си. И все пак има много по-голяма вероятност да загинат при автомобилна катастрофа, отколкото от ухапване от змия.

Всички ние изпитваме фалшиви аларми - онези моменти, когато се чувстваме притеснени от някаква ситуация, въпреки че не се намираме в реална опасност. Говоренето на публично място, среща с родителите на партньора ни или преглед на финансовите ни отчети са няколко примера на моментите, когато тревожността се увеличава. Ето защо трябва да се научим да преодоляваме моментите на притеснение, защото те често влияят на поведението ни.

Как изчисляваме риска

Най-добре ще изчислите риска, когато логически балансирате емоциите си. Ако взимате всички решения само въз основа на логиката, вероятно ще живеете доста скучен живот. Няма гаранция, че няма да се нараните, когато се влюбите, а инвестициите никога не са сигурно нещо. Но ако сте готови да продължите да излизате с човека след тази първа среща или да инвестирате още от спестяванията си, може да откриете, че сте ударили джакпота и в двата случая.