Учени от университета на Пенсилвания откриха една конкретна физиологична особеност у мозъците на хората, които са по-склонни да поемат финансови рискове.

Отдавана е известно, че връзката между бадемовидното тяло в мозъка, известно също като амигдала, и префронталния кортекс влияе върху появата на депресия и тревожност. Сега обаче американските учени решават да проверят как това може да е свързано с финансовия успех.

За тази цел те решават да проучат 108 млади доброволци в добро здраве. Всички те са участвали в различни ролеви игри, свързани с финансови рискове, вземане на икономически решения, стрес от загуба на финансови средства. При отговорите на въпросите мозъците на доброволците били изследвани със специална апаратура.

В края на краищата учените установяват, че участниците, които се отнасят по-спокойно към рисковете и последствията от тях, имат по-добри функционални връзки между амигдалата и префронталния кортекс. Освен това се оказало, че склонните да рискуват имат повече сиво вещество в мозъците си.