Тази статия е откъс от е-бестселъра "Your Move: The Underdog's Guide to Building Your Business", написана в Щатите от Рамит Сети, който прекарва 10 години в изграждането на бизнес, днес оценяван на милиони долари. 

***

Интересно и странно е как всички ние хората се отнасяме към риска и как мислим за него. 

Поглеждаме в двете посоки, преди да пресечем улицата, защото знаем колко опасни могат да бъдат колите. Обръщаме внимание на мокрия под, понеже не искаме да се подхлъзнем, да паднем и да се нараним. Но понякога умовете ни не могат да се справят с риска така, както трябва. 

Да вземем за пример парите. Колко хора познавате, които се страхуват да инвестират във фондовия пазар, защото се тревожат, че ще изгубят пари? (Сигурно много.) Това, което тези хора не осъзнават, е че те всъщност губят пари всеки божи ден - заради инфлацията. Някои от тях не са отделили дори един единствен уикенд да прочетат добра книга за лични финансови, така че те не разбират, че като не инвестират, всъщност абсолютно сигурно в дългосрочен план им свършват парите. 

Тяхното калкулиране на риска е погрешно. 

Същото е и с провала. 

Никой не обича да говори за провала. Но най-големите провали не са нещата, които сме направили. Те са нещата, които не сме направили. 

Да играем на сигурно е един от най-големите провали в живота. Първата стъпка е да се научим да разпознаваме това във всеки един аспект от живота си. 

Невидимият риск на връзките ни с други хора - има го и него. Той е да отказваме покани от другите да излизаме с тях. Или да откажем среща на сляпо... докато не се огледаме един ден и не видим, че всички наоколо вече имат партньори, а ние някак сме пропуснали това. Или да заложим на гледането на романтични комедии и да се опияняваме от това, вместо да получим романтиката от своя живот, реално. 

Невидимите рискове са и в заемането на работа, която не обичаме - това означава да не бъдем предизвиквани всеки ден и не само да изпаднем в стагнация, но и в действителност всъщност да вървим назад спрямо други хора, които междувременно научават нови умения и получават повече отговорност, като и им плащат за това, което заслужават. 

Друг невидим риск - лошото здраве. Това е да не се тревожим какво ядем и след време да се погледнем в огледалото и да видим директния отпечатък от качеството на храната върху лицето и тялото ни. 

И другият невидим риск: да не започнем бизнес. Мнозина чакат да дойде "перфектната идея", преди да го направят. И тогава ги подминават други хора, които започват печеливш бизнес. Колкото по-дълго чакате, толкова повече ще бъдете деморализирани от възхода на околните, а и все по-трудно ще бъде това да стане. 

Истината е, че можете да не направите нищо по отношение на всички тези неща. Какво е най-лошото, което може да ви се случи в резултат? Някой ден... нищо.

Може би след една година, година и повече. Или след над 10 години. Невидимите рискове да играем на сигурно добавят ли добавят своето скрито таксуване върху живота ни и после става неизбежно да избегнем последствията от тях, те са като черна дупка.

И не става дума само за тялото ни, или за кредита и дълговете, или за маршируването сутрин към работно място, което не обичаме. Предимно става въпрос за идентичността, която си създаваме - на някой, който приема нещата така, както са.

Това е, например, като да караме по магистралата с висока скорост и внезапно да разберем, че шофираме в грешната, обратна посока, а после да поклатим глава и да си кажем "Предполагам, че това е, накъдето отивам". 

Източник: Мениджър Нюз