Прането е по-вредно за околната среда, отколкото предполагате

19 април 2019 г., 14:04
3570

6 кг пране – смес от полиестер и памук – отделя около 138 хиляди микроскопични влакна. Снимка: Shutterstock

Ново изследване показва, че при всяко пране в околната среда се изхвърлят около 700 хиляди микроскопични влакна. Засега това е проблем, за който няма лесно решение, пише Gizmodo.

В продължение на години учени и природозащитници са се чудили и тревожили дали най-обикновеното домашно пране задейства отделянето на микроскопични пластмасови частици. Новото изследване на учени от Плимутския университет потвърждава, че точно такъв е случаят. Изследването показва, че над 700 000 микроскопични влакна се изхвърлят при всяко пране в обикновена перална машина. Тези частици са достатъчно дребни, за да преминат през пречиствателните станции и да изтекат в околната среда, където представляват истинска заплаха за крехките екосистеми.

С малкия си размер – около 0,355 милиметра – пластмасовите влакна причиняват различни проблеми на водните организми. Пластмасите поглъщат токсини – като пестициди, полихлорирани бифенили и машинно масло – като гъби, които отравят хранителната верига. Лесни за поглъщане, те се натрупват в храносмилателната система на животното, пречейки му да абсорбира енергия от храните. По-рано тази година друго изследване откри, че когато младите риби погълнат пластмасови микрочастици (например тези, които се съдържат в ексфолиантите) това спира растежа им и ги прави по-уязвими за хищниците.

Учените винаги са подозирали, че синтетичните материи отделят микроскопични влакна при прането, но досега нямаше доказателства. Сега докторантът Имоген Напър с помощта на Плимутския професор Ричард Томпсън изследват масата, количеството и размера на частиците, които протичат в отпадните води след като синтетичните влакна се перат при стандартни температури.

Перат различни тъкани при температура 30 и 40 градуса с различни комбинации от прахове и омекотители, след което изпращат проби от отпадните води в лабораторията за анализ, където с помощта на сканиращ електронен микроскоп се определя размера, масата и количеството на пластмасовите частици.

Учените откриват, че 6 кг пране – смес от полиестер и памук – отделя около 138 хиляди микроскопични влакна. Пранe с подобен размер само от полиестер отделя 496 хиляди влакна. Но най-много се изхвърля от акрилните нишки – 729 хиляди индивидуални частици. Полиестерно-памучните тъкани изпускат най-малк, но добавката на био-детергенти или омекотители била причина за отделяне на повече частици.

Не е незабавно ясно колко от тези влакна в крайна сметка стигат до водната среда – нужни са повече изследвания, за да се установи това.

Ключови думи:
Коментари