Хората, които не откликват особено емоционално на снимки на щети, нанесени върху околната среда, са по-малко емоционални и емпатични като цяло. Това сочи ново изследване, проведено от специалисти от Мичиганския университет.

Различията по отношение на политическите идеологии често влияят и на законопроектите, които могат да се преборят с изменението на климата. Изследователите обикновено разчитат на нашата емпатия, когато се се опитват да ни обърнат внимание към проблемите, свързани с околната среда.

Новото изследване обаче показва, че вредите, нанесени върху природата, не влияят особено на емоционалното състояние на някои хора (в частност на по-консервативните в идеологичен план).

В поредица от онлайн експерименти в САЩ дипломантът Логан Бикел и професорът по психология Стефани Престън изследват емоционалните реакции на повече от 600 души в различни ситуации.

Те установят, че хората, които не се притесняват, когато гледат снимки на увреждане на околната среда - например петролни разливи, горящи в залив, не се чувстват зле и от други снимки, включително плачещи бебета, бедстващи, ранени спортисти, ранени войници и дори мухлясала храна.

Резултатите от проучването предполагат, че липсата на загриженост за околната среда у някои хора може да не свързана с политически убеждения или да отразява специфична незаинтересованост към околната среда. Вместо това тя е характерна за по-широката им емоционална палитра, казва Престън.

"Като се има предвид, че усещането ни за риск и решенията ни се ръководят силно от емоциите, по-безстрастните хора са по-малко склонни да отделят ресурси за тази бавно нарастваща криза", каза тя.

Резултатите от изследването са публикувани в Emotion.